Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koronan hoitamisen tapa saa asiantuntijoilta rajua kritiikkiä

Rapatessa on roiskunut, kun Suomessa on tehty koronapäätöksiä. Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina, että helmikuussa vanhempainvapaalle jäänyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on koronalausunnoillaan ja -linjauksillaan saanut monet asiantuntijat tolaltaan.

Juttu kertoo tapauksista, joissa koronanhoitoa varten perustetun asiantuntijaryhmän jäsenet ovat pahimmillaan pöyristyneet Kiurun tulkinnoista. Uutisessa haastatellut moittivat Kiurua siitä, että hän toimi autoritäärisesti. Häntä syytettiin asioiden politisoimisesta. Jos asiantuntijan näkemys poikkesi Kiurun linjasta, saattoi ministerin palaute olla kipakkaa.

Hesarin uutinen toistaa sitä, mitä Suomessa on nähty ja kuultu reilun kahden vuoden ajan. Koronan hoitamiseen on erilaisia näkökulmia. Myös asiantuntijoilla oli hyvin erilaisia mielipiteitä siitä, miten pandemiaa olisi eri vaiheissa pitänyt hoitaa.

Kiuru on ollut rajujen rajoittamistoimien kannattaja. Hänen puheissaan ei juurikaan kannettu huolta rajoitustoimien vaikutuksista talouteen tai vaikkapa etäkoulun heijastuksista lapsiin ja nuoriin. Oli vain virusvihollinen, jonka nujertamiseksi ministeri oli valmis pitämään ihmiset ovien takana.

Suomessa on viime kuukaudet haettu ratkaisua turvallisuusongelmaan, joka tuli viimeistään helmikuun lopussa silmille Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tässä asiassa ratkaisua on haettu yksimielisesti, asiantuntijoita kuunnellen. Poliittisia irtiottoja ei ole ollut. Lopulta eduskunta päätti lähes yksimielisesti, että Suomi hakee puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Ero koronahoidon ja puolustusratkaisun välillä on dramaattisen iso. Pandemia on vielä tarkemmin rajatun erikoisosaamisen asia kuin puolustuksen rakentaminen. Silti pandemian hoidossa käytiin jatkuvaa painia ja peliä.

On selvää, että asia henkilöityy Kiuruun, jota on luonnehdittu tahtopoliitikoksi. Tahtoakin politiikassa tarvitaan, mutta poliitikon on osattava hakea puolueetonta tietoa päätöstensä perustaksi. Asiantuntija vertasi koronaviestintää paikoitellen Kremlin toimintatapaan. Sen tylympää lausuntoa ei ole.