Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kammottava sota sysäsi Etelä-Karjalankin kohti kestävämpää energiankulutusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti monta uhkaa koko Euroopalle, joista energiakriisi on yksi.

Sota pakotteineen teki näkyväksi länsimaiden riippuvuuden Venäjän öljy- ja kaasutoimituksista. Etelä-Karjalassakin venäläinen maakaasu on aiheuttanut päänvaivaa. Kohonneen hinnan ja toimitusepävarmuuden lisäksi rasitteena on iso moraalinen kysymys. Energiaostoilla rahoitetaan Putinin sotakassaa ja mahdollistetaan näin siviileihin kohdistuva julmuus ja epäillyt sotarikokset Ukrainassa.

Kammottavan sodan kultareunus on se, että Venäjän hyökkäys vauhdittaa vihreää siirtymää eli luopumista maapalloa tuhoavista fossiilisista polttoaineista. Ilmastoraporttien mukaan onkin jo tulipalokiire.

Fossiilisen energian hinnan kallistuminen ja halu tulla riippumattomaksi Venäjältä tuodusta energiasta nopeuttavat niin Imatran kuin Lappeenrannan ja muiden kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista. Maakunnan eri kolkissa on käynnissä useita hankkeita.

Kuntien tavoin energiankulutustaan haluavat järkeistää myös kuluttajat. Ilma- ja ilmavesilämpöpumppujen sekä aurinkopaneelien kysyntä on suorastaan räjähtänyt, ja asiaan vasta havahtuvat joutuvat odottamaan asennuksia pitkään.

Jo ennen sotaa monet etsivät korvaavia energianlähteitä, ja he pääsevät nyt ensimmäisinä tuumasta toimeen.

Imatran terästehdas Ovako käynnisti uraauurtavan hankkeen: tehdas suunnittelee rakentavansa Gasgrid Finlandin ja Kemiran kanssa vetyputken Joutsenosta Imatralle.

Toteutuessaan vetyputki merkitsisi sitä, että Imatran terästehdas pystyy korvaamaan maakaasun käyttöään Kemiran tehtaan sivutuotteena syntyvällä vedyllä. Miljoonaluokan investointi halutaan Ovakon mukaan toteuttaa niin pian kuin mahdollista. Ovakon tavoitteena on korvata ainakin 60 prosenttia maakaasustaan.

Liikkeellä on jo Ruokolahden kuntakin, joka on kertonut rakennuttavansa pellettilämpölaitoksen. Sen toivotaan olevan käytössä jo tulevalla lämmityskaudella.

Fortum ja Imatran Lämpö puolestaan tiedottivat yhteistyöstä, joka tuloksena Rajapatsaan kaupunginosa lämpenee ensi talvena Imatran vesivoimalaitoksen hukkalämmöllä.

Ihminen muuttaa usein käytöstään vasta pakon edessä. Sotaa kukaan ei voi missään tapauksessa toivoa, mutta se sysäsi meidät kohti kestävämpää energiankulutusta ja uusia innovaatioita.