Päätoimittajalta | Hävittäjä Imatran yllä hirvittää, mutta taipua ei saa

Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota muutti 24. helmikuuta yhdessä yössä myös Imatran tulevaisuuden. Kaupungin elinvoimahankkeet olivat olleet kallellaan venäläisten ostovoiman varaan. Imatralla oli juuri iloittu Pietarin-ratahankkeen etenemisestä, ja pitkän koronakurimuksen jälkeen rajan toivottiin avautuvan matkailulle vihdoin tänä kesänä.

Itsekin ajattelin Venäjää lähinnä kiehtovana matkailumaana: suunnittelin pyöräretkeä Svetoon ja visiittiä Viipuriin. Kaavailtu uusi asema Pietarin-junille vanhan kauniin lukioni kulmille tuntui kansainvälisyyden tuulahdukselta.

Imatralla kasvaneena itäraja tuntui yhtä aikaa arkiselta ja eksoottiselta. Venäjän brutaalin hyökkäyssodan myötä tulevaisuusstrategiat ja suhde naapuriin on pitänyt määritellä uudelleen. Se on pakottanut myös kivuliaaseen itsetutkiskeluun: miksi minäkin aikaisemmin ohitin Putinin hirmuhallinnon niin vähin huomioin, vaikka merkit olivat kyllä näkyvillä?

Venäjä oli meille pitkään kuin sukujuhlissa törkeästi käyttäytyvä setä, jota siedettiin aivan liian kauan. Miksi emme aiemmin sanoneet, että nyt riittää ja pitäneet kiinni moraalisista rajoistamme?

Vasta sodan alettua despoottisedälle osoitettiin rajat, ja vastaukseksi saamme nyt varautua lisääntyvään häirintään. Moni Imatralla ihmetteli keskiviikkona hävittäjän jylinää taivaalla. Pian selvisi, että kyseessä oli Ilmavoimien kone. Sekin selvisi, että hetkeä aikaisemmin Venäjän MI17-helikopteri oli koukannut nelisen kilometriä Suomen puolelle Parikkalassa. Keskiviikkona kerrottiin myös, että Etelä-Saimaa oli kolmen muun suomalaisen median tapaan joutunut Venäjän maalittamaksi.

Viranomaiset selvittävät vielä epäiltyä ilmatilanloukkausta, mutta asiantuntijoiden mukaan saamme varautua Venäjän lisääntyvään häirintään ja valheilla vaikuttamiseen Suomen Nato-jäsenhakemuksen myötä.

Hävittäjän pauhu Imatran taivaalla hirvittää, mutta selvää on, ettei despootille pidä antaa tuumaakaan periksi. Yhtenäisenä rintamana meidän on puolustettava omia rajojamme.

Kirjoittaja on Uutisvuoksen päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka