Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Pieni nuorisojoukko on iso ongelma Imatralla

Imatra on ollut viime aikoina valtakunnallisestikin otsikoissa nuorisoporukoiden tekemien vakavien väkivaltarikosten takia.

Viime joulukuussa järkytti bussikuskin pahoinpitely. Kaksi 15–16-vuotiasta nuorta on nyt syytettyinä tapon yrityksestä ja kolmas avunannosta. Rikosta puidaan Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa ensi viikon perjantaina.

Viimeisin vakava tapaus on viime viikon keskiviikolta. Poliisin mukaan nuorisoporukka kaatoi silloin kauppareissulla olleen uhrinsa maahan, hakkasi, potki ja vei tältä lompakon Imatrankosken keskustassa. Poliisi tutkii tapausta ryöstönä. Epäiltyinä on kolme 15–18-vuotiasta miestä ja alle 15-vuotias tyttö.

Järjettömästä ilkivallasta, paikkojen sotkemisesta ja särkemisestä saamme kuulla jatkuvasti.

Imatran koko nuorisoa on turha leimata pahoinvoivaksi, mutta väki- ja ilkivaltatapauksia on aivan liikaa, jotta silmät voisi ummistaa. Kyse on vakavasta ongelmasta, vaikka tekijäjoukko poliisin mukaan onkin suhteellisen pieni. Häiriötä Imatralla aiheuttaa vaihtelevasti 5–15 nuoren porukka.

Imatralaiset yrittäjät ovat kertoneet kauppakeskuksissa ja kaduilla jo pitkään jatkuneesta häiriökäyttäytymisestä Imatrankoskella ja Mansikkalassa. Korona-ajan arvellaan pahentaneen rauhattomuutta. Poliisin mukaan taustalla on päihteidenkäyttöä ja elämänhallinnan ongelmia. Koko maakunnan laajuisesta huumeongelmasta on puhuttu jo vuosia. Ennaltaehkäiseviä toimintamalleja kannattaa kehittää, ei vain Imatran, vaan koko Etelä-Karjalan hyväksi.

Nyt Imatran kaupungin, Kaakkois-Suomen poliisin ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin on pikaisesti yhdessä selvitettävä, kuinka väkivaltaiseksi yltynyt meno saadaan rauhoittumaan. Ensimmäiseksi on selvitettävä, keitä nämä pahoinvoivat nuoret ovat ja mikä heidän käytöstään selittää. Sen jälkeen on mietittävä keinot, joilla heidän elämänsä yritetään saada raiteilleen. Ei voi olla niin, että joukko nuoria saa jatkaa yrittäjien ja kaupunkilaisten häiriköimistä ja paikkojen sotkemista loputtomiin.