Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Fennovoima teki odotetun päätöksen ydinvoimalatyön keskeyttämisestä, mutta jälkipyykkiä riittänee

Fennovoima ilmoitti maanantaina odotetusti, että Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa keskeytetään. Muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut, koska Fennovoima valitsi aikanaan laitostoimittajaksi Venäjän valtion omistaman Rosatomin. Ukrainan sodan takia Pyhäjoen ydinvoimalahanke on kyseenalaistettu turvallisuusriskin vuoksi.

Maanantaina tiedotustilaisuudessa Fennovoima perusteli ydinvoimalan rakentamisen keskeyttämistä Rosatomin tytäryhtiön Raos Projectin kyvyttömyydellä hoitaa hanketta.

Vaikka päätös ydinvoimalan rakentamisen keskeyttämisestä oli odotettu, on jälkihoitoja edessä riittämiin. Ensimmäinen asia koskee Fennovoiman omistusta. Rosatom omistaa tytäryhtiönsä kautta yli kolmanneksen Fennovoimasta. Se vähentää Fennovoiman luotettavuutta ja haluttavuutta.

Loput Fennovoiman omistuksesta on suomalaisella voimaosakeyhtiö SF:llä. Sen omistajina on joukko suomalaisia yrityksiä ja kuntien energiayhtiöitä. Kun hanke kaatuu yrityksen merkittävään omistajaan liittyvien ongelmien takia, on muilla omistajilla varmasti paljonkin vaateita, joilla ne pyrkivät saamaan takaisin hankkeeseen sijoittamiaan rahoja. Jälkiviisaus ei tässä auta, mutta Fennovoiman omistuksessa ja sitä kautta ydinvoimalahankkeessa on ollut peruuttamaton valuvika.

Mitä Fennovoimassa sitten lähiaikoina tapahtuu? Maanantaina tiedotustilaisuudessa todettiin, että voimalatyömaan keskeytyksellä on merkittäviä vaikutuksia työntekijöihin. Edessä on isot yt-neuvottelut. Näiden lisäksi Fennovoiman suomalaisomistajat joutuvat miettimään koko yhtiön tulevaisuutta. Nykyisellä omistuspohjalla tulevaisuus on vähintäänkin epämääräinen.

Suomessa ja muualla Euroopassa on puhuttu paljon siitä, että sotaa käyvältä Venäjältä ei pitäisi ostaa energiaa. Suomi tuo Venäjältä reilut viisi prosenttia kuluttamastaan sähköstä. Hiljattain käynnistetty Olkiluoto kolmonen auttaa Suomen energiaomavaraisuudessa, mutta panostuksia kotimaisen sähköntuotannon lisäämiseen tarvitaan edelleen.