Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Lähiviikkoina mitataan rajan tuntumassa asuvien ihmisten henkistä kestävyyttä – Venäjän uhittelun edessä on pysyttävä rauhallisena

Saimaan kanava puhututtaa. Kanavalla on valtava turvallisuuspoliittinen arvo.

Ei ollut kuin ajan kysymys milloin Venäjä nostaa kanavan vuokrasopimuksen irtisanomisen esiin. Nyt Venäjältä on kuulunut uutisia, joiden perusteella Venäjällä on valmis irtisanomaan kanavan vuokrasopimuksen, mikäli Suomi hakisi NATO-jäsenyyttä (Izvestija 27.4.2022). Vuokrasopimusta olisi jäljellä vielä 40 vuotta.

Elämme nyt kriittisiä viikkoja. Venäjä tulee provosoimaan niin kauan kun Suomen turvallisuuspolitiikan muutoksesta sekä NATOsta puhutaan, luultavasti sen jälkeenkin.

Teatteria rajalla ja vaikuttamista verkon kautta. Suomen päätöksentekoon tällaiset uhkaukset eivät vaikuta. Meitä ei uhkailla.

Suomi tekee turvallisuus- ja puolustuspoliittiset päätöksensä aina itsenäisesti. Lisäksi Suomi on varautunut hyvin sekä sotilaallisiin että hybrid-hyökkäyksiin ja Suomen siviili- ja sotilastiedustelijoilla on jo nyt erittäin hyvää keskinäistä yhteistyötä. Vuonna 2019 voimaan tulleet tiedustelulait eivät olisi voineet tulla parempaan aikaan.

Provosoinnilla pyritään häiritsemään yhteiskuntajärjestystä ja pahimmillaan suomalaisten yhtenäisyyttä. Seuraavina viikkoina mitataan paitsi suomalaisten, erityisesti rajan tuntumassa asuvien ihmisten henkistä kestävyyttä.

Olemme tottuneet elämään Venäjän vieressä, eivätkä nämä provokaatiot ole ensimmäisiä lajiaan. Nyt on tärkeintä pitää pää kylmänä. Me emme provosoidu, vaikka meitä provosoidaan.

Kirjoittaja on imatralainen kansanedustaja ja SDP:n 1. varapuheenjohtaja.