Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Veteraanien perintö painaa nyt paljon

Valtakunnallista veteraanipäivää vietetään keskiviikkona Lappeenrannassa. Nyt kun maailmantilanne on epävakaa, päivä painaa erityisen paljon.

Ukrainassa on käynnissä brutaali sota. Samaan aikaan Suomi ja Ruotsi valmistelevat liittymistä sotilasliitto Natoon.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi tiistaina, että tarkkoja suunnitelmia hakemuksen jättämisestä ei vielä ole, koska asia on eduskunnan käsissä. Mediatietojen mukaan Suomi ilmoittaisi Nato-hakemuksestaan toukokuun puolenvälin jälkeen.

Veteraanipäivän teema on tänä vuonna Maamme versoo uutta. Tavoitteena on korostaa sitä, että veteraanien perinnön siirtäminen nuorille sukupolville kasvattaa kunnioitusta omaa isänmaata kohtaan. Tarkoitus on korostaa erityisesti ympäristönsuojelun merkitystä.

Teema lienee päätetty jo kauan ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Tällä hetkellä veteraanien perintö tuntuu niin käsin kosketeltavalta, että erityistä teemaa ei edes tarvitsisi miettiä.

Ukrainassa kuolee joka päivä sotilaita ja siviilejä sodassa, johon kukaan heistä ei ole syypää.

Suomalaisten on helppo nähdä näissä kohtaloissa omaa sukuhistoriaansa – vihollinen on käytännössä sama, vaikka sen nimi onkin vaihdellut Venäjän ja Neuvostoliiton välillä.

Veteraanipäivän pettymys oli, että presidentti Sauli Niinistö joutui perumaan tulonsa koronavirustartunnan takia. Tiistaina tiedotettiin, että presidentti oli joutunut pitkittyneiden oireiden takia sairaalaan tutkimuksiin.

Tapahtumavierailun peruminen on pieni vastoinkäyminen. Kanslian mukaan Niinistön vointi on kohtuullisen hyvä ja hän jatkaa työskentelyä etänä.

Toivottavasti näin. Nato-päätöksessä valtion päämiehen panos on välttämätön.

Etelä-Karjalalle oli kunnia, että juhla tänä vuonna saatiin Lappeenrantaan. Sijainnilla on myös symboliikkaa. Itärajalla sotien jäljet ja evakkojen kohtalot ovat olleet eri tavalla lähellä kuin muualla Suomessa.

Täällä todennäköisesti nähdään myös Venäjän uhittelua sitä mukaa, kun Nato-hakemus etenee. Silloin auttavat varmasti edellisten sukupolvien ohjeet: pidetään pää kylmänä ja kaverista huolta.