Pääkirjoitus Läntinen maailma huokaisi helpotuksesta sunnuntai-iltana, kun Ranska valitsi Emmanuel Macronin jatkokaudelle

Läntisen maailman katseet suuntautuivat sunnuntai-iltana Ranskaan. Presidentinvaalien toisella kierroksella olivat vastakkain Emmanuel Macron ja Marine Le Pen. Macron valittiin lopulta jatkamaan presidenttinä selkeällä erolla haastajaansa. Tämä oli helpotus lännelle ja toisaalta pettymys Venäjän sotapresidentti Vladimir Putinille.

Ranskan vaaleissa oli vaakalaudalla yksittäisen valtion johtajavalintaa isompi kuva. Le Pen on kyseenalaistanut Euroopan unionia ja ylipäätään eurooppalaista yhteistyötä. Hän on nationalisti ja populisti, joka on flirttaillut Putinin politiikalle. Jos Ranska olisi valinnut Venäjältä aikanaan kampanjarahaa saaneen ja Venäjän toimia ihannoineen poliitikon, olisi se ollut paha kolaus Venäjän vastaisille toimille.

Vaikka Macron sai onnitteluviestin myös Moskovasta, ovat muualta tulleet onnentoivotukset varmasti olleet sydämellisempiä. Ukrainan sota näyttää jatkuvan ja jatkuvan. Venäjää vastaan suunnatut pakotteet ja Ukrainan avustaminen ovat äärimmäisen tärkeitä. Macron antaa lännen liittoumalla tällä hetkellä eurooppalaiset kasvot yhdessä Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa.

Vaikka Macronia tarvitaan kansainvälisillä areenoilla, riittää hänellä työmaata myös Ranskassa. Ranska on pahasti kahtiajakautunut, ja vaalien toisella kierroksella äänestettiin myös toista ehdokasta vastaan. Macron lupasi paneutua ranskalaisten arkisiin ongelmiin, mutta hänen tiensä koko kansan presidentiksi on pitkä.

Macron lupasi ottaa myös ympäristökysymykset vahvasti esiin toisella kaudellaan. Tämä on osittain pakkokin, kun Eurooppa ravistelee itseään irti Venäjän öljystä ja kaasusta.

Ranska on kahtiajakautumisessaan eurooppalainen kuva Yhdysvalloista. Suurissa kaupungeissa kannatetaan kansainvälisen yhteistyön nimiin vannovaa liberaalia politiikkaa. Patriootit maaseudulla puolestaan katsovat omien valtakunnanrajojen sisäpuolelle.

Suomessa mietittiin, voisiko Le Penin valinta torpata Suomen Nato-jäsenyyshaaveet. Nyt sitä ei tarvitse pohtia. Macronin Ranska ei Suomen jäsenyyttä estä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka