Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Vilkun käyttö on välittämistä

Miksi Imatralla kukaan ei käytä vilkkua?

Koska kaikki tietävät muutenkin, mihin olet menossa.

Imatralaislähtöinen toimittaja Maria Veitola kertoi vilkkuvitsin taannoin sosiaalisessa mediassa, jossa siitä tuli hitti.

Löysin itsestäni yllättäen pienen tosikon. Huomasin, että vitsi ärsytti minua. Miksi?

Ihmismieli mielellään luokittelee, että myö ollaan tämmösii, hyö on semmosii.

Kenties siksi, että mielestäni siihen sisältyi typerä stereotypia pikkupaikkakunnan ahdasmielisistä asukkaista ja tympeästä ilmapiiristä, jossa kaikki kyttäävät toisiaan ja luulevat tietävänsä muiden asiat paremmin kuin nämä itse.

Taisin hieman loukkaantua. Tuo ei vastaa minun mielikuvaani Imatrasta ja imatralaisista. Muutin viime joulukuussa takaisin synnyinkaupunkiini Vuoksen varrelle ja olen tuntenut itseni tervetulleeksi. Enimmäkseen olen kohdannut karjalaista välittömyyttä.

En oikeastaan usko, että ihmiset olisivat hirveän erilaisia Imatralla kuin vaikkapa entisissä kotikaupungeissani Helsingissä ja Lontoossa. Jokaisesta paikasta löytyy kaikenlaisia ihmisiä. Ihmismieli vain mielellään luokittelee, että myö ollaan tämmösii, hyö on semmosii.

Sillä on väliä, kuinka itsestämme ja toisistamme puhumme. Sanat luovat todellisuutta. Miksi haluaisin ylläpitää mielikuvaa karjalaisista kyttääjistä edes vitsin varjolla?

Toisaalta vitsi voi paljastaa yhtä paljon kuulijasta kuin kertojastaan. Veitolan murjaisun olisi voinut tulkita toisinkin kuin minä sen tajusin.

Eikös se kerrokin siitä, että Imatralla nyt vain sattuu olemaan risteyksiä, joissa vilkkua käytetään säästeliäästi?

Liikenneopettaja Anttu Koistinen kertoi juuri Uutisvuoksessa tällaisista epäselvähköistä risteysalueista Vuoksentiellä ja Lappeentiellä. Näissä paikoissa näppituntumalta puolet imatralaisista autoilijoista vilkuttaa ja puolet ei. Kumpaan leiriin sinä kuulut?

Haluaisin silti muistaa liikenneopettajan ohjeen: vilkun käyttö on kanssakulkijoista välittämistä – vaikka vilkuttaminen turhalta tuntuisikin, kun tietäväthän ne muut ilman suuntamerkkiäkin, mihin tässä ollaan menossa.

Kirjoittaja on Uutisvuoksen päätoimittaja.