Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Palvelujen loppuminen omalla paikkakunnalla pelottaa

Laissa hyvinvointialueista todetaan, että alueiden vaikuttamistoimielimien jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielimien jäsenistä siten, että kustakin valitaan vähintään yksi edustaja.

Lisäksi voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä.

Alueemme vanhusneuvostojen aktiivinen toiminta on keskeinen osa ikääntyneen väestön kuulluksi tulemista. Samalla varmistetaan, että hyvinvointialueemme kasvavan eläkeläis- ja vanhusväestön erityistarpeet tulevat huomioiduiksi.

Koemme, että eläkeläisjärjestöjen edustus on oikea taho turvaamaan alueemme eläkeläisten ja ikääntyneiden vaikuttamismahdollisuuksia ja hyvinvointia.

Eläkeliiton Karjalan piiri käsittää Etelä-Karjalan hyvinvointialueen. Piirin alueella on havaittu Eksoten aikana paikallisten hyvinvointiasemien ”alasajoa” ja palveluiden keskittämistä suurempiin asutuskeskuksiin.

Tällainen kehitys on aiheuttanut vanhusväestön keskuudessa ahdistusta ja pelkoa palvelujen loppumisesta omalla paikkakunnalla. Näin ollen paikallisten ikäihmisten edustus hyvinvointialueiden vanhusneuvostossa koetaan lähes elinehdoksi.

Laissa todetaan, että alueelliselle vanhusneuvostolle tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vanhusneuvosto arvioi olevan merkitystä ikääntyneen väestön ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta.

Vanhusneuvosto tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen.

Kirjoittaja on Eläkeliiton Karjalan piirin puheenjohtaja.