Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kenelle rannat kuuluvat?

Imatran kaupunki esitteli tiistaina kiinnostavan suurvision kaupungin kehittämisestä. Imatralaisen arkkitehdin Kimmo Hartikaisen mielikuvitus oli päästetty toden teolla irti ja lentoon. Unelmakarttamainen esitys nostaa esiin myös kuuman kysymyksen asuntorakentamisesta.

Kaupungin uusimmassa keskustelunavauksessa Siitolanrantaan hahmotellaan kokonaan uutta asuinkorttelia Vuoksi-näkymillä. Kaupungin mukaan ”painetta kaupunkimaisiin, rannan tuntumassa oleviin asumisratkaisuihin on olemassa”.

Samaan aikaan kun luonnoksissa visioidaan hulppeita rantataloja, Imatralle on jo syntynyt hyvin surullisia autiotaloalueita.

Imatralla on haikailtu vetovoimaisten rantatonttien perään pitkään. Kaupunkiin pitäisi saada houkuteltua uusia asukkaita, ja laadukkaiden asuntojen uskotaan olevan siinä kovaa valuuttaa. Eritoten Imatralta puuttuvat riittävän tilavat perheasunnot potentiaalisille muuttajille. Ratkaisuksi Lempukan ja Hossukan alueelle Saimaan rannalle on hahmoteltu isohkoa omakotialuetta, jota tunnetusti myös vastustetaan äänekkäästi. Lempukan ja Hossukan rakentaminen sisältyy Imatran yleiskaavaluonnokseen, josta jätettiin hiljattain ennenkuulumaton määrä kriittistä palautetta.

Rantarakentaminen on yksi eniten tunteita herättävä kuntapolitiikan kiistakysymys, jossa rakentaminen ja virkistyskäyttö asettuvat vastakkain. Vastustajat näkevät herkästi suhmurointia ja epäreiluja kauppoja. Rakentamisen kannattajat puolestaan heiluttelevat hanakasti kateuskorttia, mikä sekin vain lisää vastakkainasettelua.

Kenen ehdoilla kaupunkia pitäisi kehittää: potentiaalisten muuttajien vaiko paikkakunnalla jo asuvien?

Molempien, ja paras ratkaisu on sellainen, jossa kaikki voittavat. Sitä sietää miettiä, kuinka tunne kahden kerroksen – tai alueen – väestä vältetään. Onko kaupunkiin järkevä rakentaa ”rikkaiden alueita” vai olisiko järkevämpää huolehtia esimerkiksi siitä, että uusille alueille tulee sekä omistus- että vuokra-asuntoja?

Suuri kysymys kaupunkisuunnittelussa on myös se, kuinka estää vanhojen asuinalueiden rappioituminen. Samaan aikaan kun luonnoksissa visioidaan hulppeita rantataloja, Imatralle on jo syntynyt hyvin surullisia autiotaloalueita. Ennen uutta rantarakentamista voisi olla viisasta panna kaikki paukut esimerkiksi Ivon alueen loiston palauttamiseen.