Maan hallitus antoi keskiviikkona eduskunnan käsiteltäväksi ajankohtaisselonteon turvallisuusympäristön muutoksesta. Kuten etukäteen tiedettiin, selonteko ei sisällä suoraa esitystä siitä, pitäisikö Suomen liittyä sotilasliitto Natoon vai ei. Hallitus kunnioittaa eduskunnan oikeutta keskustella ja kertoa vastauksensa hallitukselle ja presidentille, jotka mahdollisen hakupäätöksen tekevät.
Suomen tavoitteena on muodostaa mahdollinen ratkaisu Nato-hakemuksesta kevään aikana. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan mahdolliseen päätökseen on aikaa pikemminkin viikkoja kuin kuukausia.
Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen todennäköisyyttä lisää se, että Ruotsi vahvistamattomien lehtitietojen mukaan on päättänyt hakea Nato-jäsenyyttä kesällä. Suomalaiset ministerit eivät vahvistamattomia tietoja kommentoi. Viesti on kuitenkin koko ajan ollut, että Ruotsin ja Suomen Nato-ratkaisun olisi hyvä olla sama.
Suomen turvallisuuspolitiikassa on jo pitkään ollut Nato-optio, joka tarkoittaa että turvallisuustilanteen muuttuessa Suomi voi hakea Nato-jäsenyyttä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi selontekoa koskevassa tiedotustilaisuudessa, että jokainen voi nyt kysyä itseltään, onko turvallisuustilanne muuttunut option tarkoittamalla tavalla.
Nato-jäsenyyden puolesta puhuu Haaviston mukaan se, että Venäjä on valmis ottamaan suurempia riskejä ja se kykenee ilman liikekannallepanoa painostamaan yhtä naapurimaataan yli 100 000 sotilaalla. Lisäksi huolta turvallisuudesta lisää se, että ydinaseiden ja kemiallisten aseiden käytöstä on yhä enemmän "löysää puhetta". Tällä Haavisto viitannee venäläiseen retoriikkaan, jossa sopimusten vastaiset aseet mainitaan aiempaa useammin.
Nato-jäsenyys veisi Suomen Naton turvatakuiden piiriin, millä olisi selonteon mukaan merkittävä ennaltaehkäisevä vaikutus. Naton turvatakuut laukeaisivat myös kyberhyökkäyksen ja muun hybridivaikuttamisen seurauksena.
Natoon liittymisen huonona puolena on pidetty sitä, että sotilasliiton raja tulee Suomen itärajalle. On pelätty, että se ärsyttää Venäjää, kuten Venäjä itsekin on viestittänyt.
Kuten moneen kertaan on todettu ja toistettu, maailma on täysin muuttunut. Siksi myös Nato-jäsenyyden huonot puolet pitää arvioida uudelleen. Ukrainan tapahtumat osoittavat, että Putinin Venäjä joka tapauksessa keksii tarvittaessa omatekoisen historiankirjoituksen avulla tekosyyt hyökätäkseen naapurimaahansa.
jaana.hanninen@kaakonviestinta.fi