Pääkirjoitus | Hyssyttelyn aika on ohi

Imatralla töhritty valomainostaulu on tavanomaista ilkivaltaa vakavampi asia. Poliisi haluaa aivan oikein selvittää teon motiivin. Jos mainokseen spreijattujen Z-kirjaimien taustalta paljastuu Putinin hyökkäyssotaa tukevaa ideologiaa, asia on tuomittava selvin sanoin.

Toistaiseksi Imatralla on suhtauduttu varautuneesti Venäjän sotatoimet tuomitseviin julkilausumiin. Henki on ollut, että meillä on arvaamaton rajanaapuri, jota ei kannata provosoida eikä venäläisvastaisuutta seudulla pidä lietsoa. Rasismille ei tietenkään saa antaa milliäkään tilaa mutta enää ei voi hyssytellä.

Viime lauantaina myös Imatran seudun venäläisyhteisö halusi julkisesti tukea Ukrainaa ja tuomita Venäjän hyökkäyssodan mielenosoituksessaan. Turvallisuusasiantuntija Jarno Limnéll arveli, että mielenilmaus saattoi purskauttaa esiin vastareaktion: Z-kirjaimet mainostauluun Vuoksenniskalla. Limnéllin mukaan pää on nyt pidettävä kylmänä, Ukrainan tukena on seisottava rintamana eikä painostuksen edessä saa taipua. Arvot mitataan nyt tekoina, hän sanoi.

Esimerkiksi Stora Enso ja Lappeenrannan kaupunki ilmoittivat ripeästi heti sodan alettua katkaisevansa Venäjä-siteensä, Imatrakin yhtyi rintamaan hiukan myöhemmin. Maakuntaan tulee kuitenkin vielä muun muassa maakaasua ja lämpölaitoksella poltettavaa hakkuujätettä Venäjältä. Yhteyksien katkaiseminen iskee liiketoimintaan, mutta moraalista kysymystä ei voi väistää: energiaostoilla rahoitetaan Venäjän sotakassaa samaan aikaan, kun Ukraina taistelee koko länsimaisen itsemääräämisoikeuden puolesta.

Äänenpainot vahvistuvat itärajallakin. Lappeenrantalainen kansanedustaja Jukka Kopra vaati jo Venäjän on eristämistä kaikin keinoin.

mari.markkanen@uutisvuoksi.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka