Katukanava | Länneltä tarvitaan enemmän toimia

Venäjää jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Ukraina on onnistunut pysäyttämään Venäjän etenemisen.

Venäjän pyrkimys Ukrainan alistamiseen ja Kiovan haltuunottoon näyttää epäonnistuvan, ja Putin on alkanut muuttaa tarinaansa sodan tavoitteista kasvojensa pelastamiseksi.

Tavoitteet alkavatkin olla saavutettu ja kohta aselevosta voidaan neuvotella. Tämä sepite toiminee Venäjällä jonkin aikaa.

Ukrainan sota on jo nyt Venäjälle nöyryytys, jota se ei ikinä unohda. Venäjä tulee hakemaan hyvitystä, aikajänne voi olla vuosia tai kuukausia. Katkeruus, uhriutuminen ja revanssihenki ovat jo pitkään olleet olennainen osa Venäjän ajattelutapaa.

Miksi Venäjä toimii näin aggressiivisesti? Siksi, että länsi antaa sille tilaa! EU ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet, että sota ei saa eskaloitua eivätkä ne aio sulkea Ukrainan ilmatilaa.

Venäjälle tämä on avoin valtakirja sotatoimille, joten se tulee jatkamaan aggressioitaan, kunnes se saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa tai se lyödään. EU:n ja länsivaltojen on mietittävä, miten Venäjä pysäytetään ja ryhdyttävä toimenpiteisiin.

Venäjän televisiopropagandassa puhutaan jopa kolmannesta maailmansodasta, sodasta Natoa vastaan ja maayhteydestä Kaliningradiin. Yli puolet venäläisistä uskoo tähän. Lännessä taloudellisten pakotteiden merkitys ylikorostuu, vaikka tosiasiassa niillä ole niin suurta merkitystä Venäjän johdolle kuin kuvittelemme. Venäjän kansa kyllä kärsii, mutta valtion propaganda kääntää sen katkeruudeksi länttä kohtaan.

Mahdollinen rauha Ukrainassa on vain aikalisä, jonka jälkeen Venäjä jatkaa aggressioitaan uudestaan Ukrainassa tai jossain muualla. Pyrkimykset imperiumin rakentamiseksi väkivaltaa käyttämällä jatkuvat, ja tämä voi muuttua vain, jos valta Moskovassa vaihtuu.

Turvallinen Eurooppa ei palaa näennäisen rauhan myötä. On moraalitonta ja sinisilmäistä ylläpitää suhteita ja kaupankäyntiä Venäjälle ennen kuin valtionjohto on vaihtunut. Riippumatta Ukrainan tilanteesta Suomen on toimittava. Sotilaallista puolustuskykyä on vahvistettava ja Natoon liityttävä.

Naton ulkopuolelle jääminen tarkoittaa, että Venäjä säilyttää itsellään mahdollisuuden käyttää aseellista voimaa Suomea vastaan. Suomen Nato-jäsenyys luo tasapainon Pohjois-Eurooppaan, sillä "kova kovaa vastaan" on tilanne, jonka Moskovan silovikit ymmärtävät.

Jukka Kopra (kok.)

kansanedustaja

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka