Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Moraali ja etiikka unohtuivat Suomen olympiakomitealta, ja juuri ne ovat tärkeimmät

Suomen olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Mika Lehtimäki eroaa tehtävästään. Eron taustalla on Lehtimäen viime syksynä saama varoitus naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä. Lehtimäen oli pakko lähteä johtajan pestistään vasta asian tultua julki. Yle kertoi Lehtimäen saamasta varoituksesta viime torstaina.

Lehtimäki oli lähettänyt kahdelle naiselle viestejä, joiden yöllinen ajankohta ja sisältö olivat asiattomia. Tämä johti olympiakomitean sisällä asian selvittelyyn. Lopulta Lehtimäki sai varoituksen.

Kun Lehtimäki kertoi erostaan, se ei tullut yllätyksenä. Asian salamyhkäinen käsittely hyvin pienessä piirissä olympiakomitean hallinnossa johti jo viime viikon lopulla omanlaiseensa myrskyyn. Olympiakomitean hallituksen jäsenet eivät tienneet varoituksesta taputtaessaan Lehtimäen jatkokaudelle johtajana. Hallituksen jäsenet kommentoivatkin tapausta hämmentyneinä. Myös muu julkinen paine Lehtimäen lähtöä kohtaan kasvoi.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori piiloutui maanantaina juridiikan taakse. Hänen mukaansa kaikki päätökset ovat perustuneet lakiin.

Vapaavuori unohti pykäläperusteluillaan tärkeimmän. Kun puhutaan korkean tason johtajista, pitää heiltä vaatia korkeaa moraalia ja puhdasta etiikkaa. Lehtimäki tunnusti mokanneensa viestittelyssään. Virhe on kuitenkin kokonaan eri mittaluokkaa kuin vaikkapa jonkun valmennusratkaisun pieleen meneminen. Juridisesti varoitus saattoi toki olla riittävä rangaistus, mutta eettisesti se ei sitä ollut.

Vapaavuori vetosi myös anteeksiantoon, kun virhe sattuu. Se on tärkeää, mutta siltikin aivan ehdottomasti yhtä tärkeää on pitää suomalaisen huippu-urheilun uskottavuus vankkana. Kun huippu-urheilujohtaja käyttäytyy asiattomasti, se on paljon raskaampaa kuin vaikkapa huippuhiihtäjän suksien paiskominen pieleen menneen kisan jälkeen.

Vapaavuori ei maanantaina tiedotustilaisuudessa löytänyt olympiakomitean toiminnasta moitittavaa. Urheileminen maailman huipulla vaatii sitkeää itsensä kehittämistä. Virheistä on opittava. Muuten ei pärjää. Sama koskee olympiakomitean hallintoa, jonka on syytä katsoa peiliin. Työnantajakuva ei ole juuri nyt kovin kirkas.