Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Opittiinko Imatralla kaupunginjohtajan vaihtumisesta jotain? Valtuuston kokouksessa lausuttiin ääneen kovia heittoja

Imatran vt. kaupunginjohtaja Ari Lindeman irtisanotaan odotetusti. Irtisanomisen takana oli 25 valtuutettua. Loput 18 äänestivät tyhjää.

Imatran kaupunginvaltuusto keskusteli aiheesta värikkäin sanankääntein yli kolme ja puoli tuntia. Erottamisen perusteiksi nousivat Lindemanin puutteet johtamisessa ja asioiden valmistelussa sekä työhyvinvointikyselyssä esiin noussut ylimmän johdon tyytymättömyys.

Vastapuheenvuoroissa vedottiin puolestaan inhimilliseen kohteluun ja jopa Raamatun sanomaan. Hallituksen puheenjohtajan Ilkka Nokelaisen johdolla demarit syyttivät muita kaupunginjohtajan kiusaamisesta, ajojahdista, maalittamisesta. Lisäksi Nokelainen moitti valtuutettuja "mustasta listasta", joka hänen mukaansa oli koeajan työsuhteen purkamista ehdottaneen aloitteen taustalla.

Kovat heitot jäivät ilmaan. Väitteet esimerkiksi kiusaamisesta ovat sellaisia, että nämä olisi syytä kuntalaisille avata. Esimiehen velvoite on käynnistää sellaisista selvitysprosessi.

Vaikka moni toivoi lausunnoissaan jatkossa hyvää yhteistyötä, on selvää, että valtuuston railot ovat syviä ja asian jälkipyykki jatkuu. Nokelainen ilmoitti kärkkäästi, että käsittely jatkuu oikeudessa ja sisäisen tarkastuksen toimesta. Myös Lindeman on kertonut olevansa valmis viemään asian oikeuteen.

Valtuuston puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) totesi päätöksen jälkeen keskustelun olleen repivää. Hän puhui puolestaan valtuutettujen kiusaamisesta.

Imatralla haavat ovat nyt todella vuotavia. Koko sekoilun taustalla on vanhakantainen ajattelu, jonka mukaan kaupunginjohtaja valitaan puoluekirjan perusteella. Nyt Imatralla on katsottava peiliin, löydettävä uusi tapa ajatella ja alettava leikellä laastaria haavojen päälle.

Entä miten käy Imatran kaupunginjohtajatilanteen? Viidessä vuodessa vetäjä on vaihtumassa jo neljättä kertaa.

Pienten kaupunkien johtoon ei ole kovaa tunkua. Imatrallakin on tästä kokemusta, kun muistelee, millaisia hakijajoukkoja edelliskerroilla on nähty. Toisaalta paineet johtajaa kohtaan ovat todella kovat muun muassa talousvaikeuksien takia. Tämän Lindemankin joutui kohtaamaan.

Spekulaatioissa esiin ovat nousseet muun muassa Imatran strategia- ja hallintojohtaja Matias Hildenin ja Lappeenrannan kaupunginsihteerin Tuomo Sallisen nimet. Toivottavasti nyt edes joku löytyy.

Jotain nyt Imatralla luulisi opittaneen. Onneksi uusien valtuutettujen puheet loivat uskoa uuden poliitikkosukupolven nousuun.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi