Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Koronapandemia ei ole vielä ohi, vaikka se tuntuukin jo unohtuneen

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä lausui tiistaina, että etätyö- ja maskisuosituksia jatketaan huhtikuun loppuun asti. Sairaaloissa riittää edelleen koronapotilaita, ja nyt myös hoitohenkilökuntaa sairastuu koronaan enemmän kuin aikaisemmin.

Vielä pari viikkoa sitten näytti siltä, että Etelä-Karjalan etätyösuositus päättyisi maaliskuun lopussa. Nyt suositus jatkuu kuukaudella, ellei koronatilanne selkeästi parane lähiviikkoina.

Koronan kanssa on opeteltu elämään kaksi vuotta. Esimerkiksi koronapotilaiden hoitojaksot ovat lyhentyneet myös Etelä-Karjalassa, ja rokotukset ovat suojanneet monia ainakin pahimmilta tautimuodoilta.

Pandemia ei kuitenkaan ole vielä täysin ohi, ja siksi vanhoista keinoista kannattaa pitää kiinni vielä tovi.

Esimerkiksi flunssaoireiden iskiessä jokaisen kannattaa edelleen vältellä kanssakulkijoita ja käyttää maskeja ruuhkaisissa tiloissa. Näin tartuntamääriä voidaan yrittää hillitä edes sen verran, ettei hoitohenkilökunta sairastuisi yhtä aikaa ja potilaat saisivat tarvittavan hoidon.

Mieltä synkentää Ukrainan tilanne, eikä voimia välttämättä riitä koronasta murehtimiseen. Sota on hallinnut myös mediaa jo useamman viikon. Samalla koronan saama mediatila on pienentynyt merkittävästi.

Nykyisessä maailmantilanteessa lienee viisainta, ettei murehdi liikaa pandemiaa. Kukin tekee sen, minkä pystyy ja jaksaa koronatilanteen parantamiseksi.

Lisäksi on jatkettava valtakunnallista keskustelua siitä, miten tuleviin pandemioihin ja muihin kriiseihin kannattaa varautua Suomessa. Ainakin sote-alan henkilöstön riittävyys pitää taata tulevaisuudessa.

Työnantajien kanssa tiukkoja palkkaneuvotteluita käyneet hoitajajärjestöt antoivat viime viikolla lakkovaroituksen, joka koskisi noin 40 000 hoitajaa huhtikuussa eri puolilla Suomea.

Sodan varjossa katse kääntyy väkisinkin hoitajien työoloihin. Ilman osaavia ja jaksavia työntekijöitä tulevista kriiseistäkään ei selvitä.

sini.lemmetty@kaakonviestinta.fi