Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Kokoomus kannattaa Nato-jäsenyyttä

Venäjän vaarallisuus ei tullut yllätyksenä. Viimeistään Georgiaan hyökkääminen vuonna 2008 ja siitä alkanut sotilaallinen varustautuminen olivat käännekohtia. Hyökkäyssota Ukrainaan on jatkumoa tälle kehitykselle.

Puheet ovat kovia myös Suomen suuntaan. Emme voi jäädä odottamaan mahdollisia tekoja. Venäjän sisäinen ja ulkoinen kehitys voi mennä tulevina vuosina nykyistäkin rajummaksi.

Vaarallisempi aikakausi edellyttää Suomelta ulko- ja turvallisuuspolitiikan uudelleenarviointia. Mikään ei ole tärkeämpää kuin turvallisuus, rauha ja itsenäisyys. Paasikiveä mukaillen, naapuria emme voi vaihtaa, mutta turvallisuutta voimme vahvistaa. Suomen on rakennettava oma turvallisuusasema niin vahvaksi, että ennalta estämme sotilaalliset konfliktit.

Yhteistyötä eri maiden kanssa sekä EU-maiden rintamaa tulee vahvistaa ja turvallisuuspoliittista ulottuvuutta syventää. Kotimaan puolustuskykyä ja maanpuolustustahtoa tulee terästää. Yhteiskuntamme turvallisuutta vähänkään vaarantavat tekijät, kuten maakaupat, energiariippuvuus, miinasopimukset ja muut virheet on korjattava.

Nykyiset turvallisuuspilarit eivät enää riitä. Meidän tulee liittyä Nato-maiden yhteispuolustukseen. Nato perustettiin tuomaan turvaa juuri pienille Euroopan maille. Muut Venäjän rajalla olevat EU-maat ovat liittyneet Natoon. Kokoomus olisi halunnut viedä Suomen Natoon muiden EU-maiden joukossa jo poutasäällä. Nyt päätökset joudutaan tekemään vaikeampana aikana.

Nato-jäsenyyden suurin hyöty ovat turvatakuut. Mahdollinen hyökkääjä joutuisi jatkossa ottamaan huomioon kaikkien Nato-maiden yhteisen sotilasvoiman. Se luo ennaltaestävän pidäkkeen sotilaalliselle painostukselle tai hyökkäykselle. Rauhan tehtävässään Nato on onnistunut. Yhteenkään Nato-maahan ei ole hyökätty.

Enemmistö kansasta on jo kääntynyt Naton kannalle. Eduskunnan, presidentin ja valtioneuvoston vastuu on nyt suuri. Harkinta tehdään huolella. Pienillä kansoilla ei kuitenkaan ole varaa viivyttelyyn.

Jokaisella kansanedustajalla on oltava mielipide asiaan tänä keväänä. Nato-jäsenyys tulee olemaan historian ketjussa yksi niistä suurista päätöksistä, joista vastuunkantajia kiitellään myöhempinä vuosina.

Antti Häkkänen

kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja

Mäntyharju