Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Ari Lindemanin kujanjuoksu on päättymässä

Imatralla on pian edessä uuden kaupunginjohtajan valinta, sillä vt. kaupunginjohtaja Ari Lindemanin kausi päättynee erottamiseen. Hänen mahdollisuutensa jatkaa virassaan ovat olemattomat, sillä yli puolet Imatran kaupunginvaltuutetuista vaatii hänelle potkuja. Heidän mielestään Lindeman pitää erottaa pikaisesti ennen kuin hänen koeaikansa päättyy maaliskuun lopussa. Tämän jälkeen erottaminen vaikeutuu ja kallistuu huomattavasti.

Lindeman valittiin kaupunginjohtajaksi viime vuoden huhtikuussa kovan poliittisen pelin päätteeksi. Demareiden ehdokas Ari Lindeman päihitti valtuuston äänestyksessä täpärästi kilpakumppaninsa, Imatran entisen apulaiskaupunginjohtajan Kaisa Heinon, jota monet pitivät pätevämpänä. Valinta poiki pitkän jälkipyykin, väitteitä härskistä poliittisesta pelistä ja kolme valitusta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Helmikuun loppupuoliskolla hallinto-oikeus hylkäsi valitukset ja linjasi, ettei ehdokkaiden pätevyydessä ollut niin merkittävää eroa, että valinta olisi rikkonut lakia.

Lindemanin ja hänen kannattajiensa helpotus oli hetkellinen, sillä kulisseissa kerättiin nimilistaa hänen erottamisekseen.

Maanantai-iltana kaupunginvaltuuston kokouksen lopussa julki tuotiin aloite, joka todennäköisesti päättää Lindemanin vuoden kestäneen kujanjuoksun. Aloitteen olivat allekirjoittaneet kaikki muut valtuutetut paitsi demarit ja kolme perussuomalaista.

Jyrkimmät Lindemanin kriitikoista eivät koskaan hyväksyneet hänen valintaansa. Osa oli kuitenkin valmis antamaan Lindemanille mahdollisuuden kehittyä työssään, vaikka hekin näkivät johtamisessa petrattavaa. Vielä helmikuun alussa muun muassa perussuomalaisten valtuutettu Timo Härkönen puolusti Uutisvuoksen haastattelussa Lindemania ja arvosteli tämän vastustajia "yltiökriittisiksi". Hänen mielestään "arvostelu ja jonninjoutava lässytys" on "imatralainen toimintatapa, josta pitäisi päästä eroon". Nyt myös Härkösen tuki Lindemanille on haihtunut, sillä hänenkin nimensä löytyy eroa vaativasta aloitteesta.

Sellaisessa umpikujassa ollaan, että kuntalaisten edun mukaista olisi tehdä erottamispäätös pikaisesti. Päättäjien toivoisi myös sitoutuvan siihen, että Lindemanin seuraajan valinta hoidetaan avoimesti ja rehdisti niin, ettei siinä enää kylvettäisi siementä pitkälle poliittiselle riitelylle.

mari.markkanen@uutisvuoksi.fi