Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Nato-jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta

Naton jäsenhakemus tulee tehdä ripeällä aikataululla. Suomen kaltaiselle vapaalle länsimaalle on itsestään selvää, että puolustamme maatamme ja läntisiä arvoja yhdessä muiden länsimaiden kanssa.

Vaihtoehto on olla puskurivaltio idän ja lännen välissä, joka on Venäjän oikkujen armoilla. Sellaisella tiellä emme voi enää olla.

Suomen Nato-vastustus on erikoinen ilmiö. Suurelta osin keskustelussa pyörivät vastaväitteet perustuvat argumentteihin, jotka eivät ole totta.

Suomen asema puolustusliittoon kuulumattomana maana on tällä hetkellä itseasiassa yksi Pohjois-Euroopan turvallisuuden epävarmuustekijä.

On Venäjä, on Nato ja sitten on Suomi.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä rajat, joiden yli itä ja länsi eivät sotilaallisesti astu, ovat selvät. Arvuuttelun varaa kyvystä puolustautua mahdollisen hyökkäyksen edessä ei jää.

Nykyinen Venäjä muodostaa yleisvaarallisen uhan koko Euroopalle. Tilanne muistuttaa monella tavalla toisen maailmansodan aikaa, joskin nyt Venäjällä on sodan aloittajan rooli. Kriisi ei mene ihan heti ohi, eivätkä asiat palaa koskaan sellaisiksi kuin ne olivat.

Sinisilmäisestä politiikasta on luovuttava myös Suomen sisäisesti. Riippuvuus venäläisestä energiasta on katkaistava.

Kiinteistönomistus-asia on saatava tiukempaan kuriin. Kaksoiskansalaisuus-mallista on luovuttava. Jo olemassa oleviin kaksoiskansalaisuuksiin ei ole pakko puuttua, mutta uusia myönnettäköön korkeintaan vastavuoroisuusperiaatteella.

Rajan nopean sulkemisen turvapaikanhaulta mahdollistava rajamenettely-säädöstö tulee toteuttaa. Puolustuksen ja muiden turvallisuusviranomaisten rahoitus on saatava kuntoon.

Lukuisia muitakin turvallisuutta lisääviä uudistuksia tarvitaan. Asiat ovat hallituksen ja eduskunnan käsissä, ja monelta osin työ on käynnissä.

Eduskunnassa on nyt käynnistetty pikavauhdilla tehtävä selontekotyö kärjistyneen turvallisuustilanteen johdosta. Hyvä niin.

Omasta puolestani totean, että selontekoja, selvityksiä ja raportteja Suomen turvallisuusratkaisuista on tehty niin paljon, että minusta Suomen tulisi välittömästi hakea Naton jäsenyyttä.

Toivon, että nyt tehtävän selvitystyön myötä myös kantaansa vielä harkitsevat kansanedustajat tulevat samaan johtopäätökseen.

Jukka Kopra (kok.)

kansanedustaja

Lappeenranta