Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Venäjä päätti, että lailla, kansainvälisillä sopimuksilla ja inhimillisyydellä ei ole arvoa

Maailma heräsi torstaina kauhukuvaan, jota se ei olisi halunnut todistaa. Venäjä käynnisti Ukrainassa hyökkäyssodan, jonka motiivit ovat harhaiset ja kylmäävät. Venäjän presidentti Vladimir Putin perusteli sotaa asioilla, joita muu maailma ei tunnista.

On vielä liian varhaista arvioida, miten laajamittainen sota Ukrainassa tullaan näkemään. Se on kuitenkin selvää, että Putin haluaa hajottaa Ukrainan ja riisua sen aseista. Tässä operaatiossa on mahdotonta välttää siviiliuhreja. Niin Suomessa kuin maailmallakin on aiheellisesti osoitettu sympatiaa Ukrainalle ja sen kansalaisille.

Sympatian lisäksi tarvitaan muutakin. Putin allekirjoitti hyökkäyspäätöksellään sen, että hän haluaa haastaa koko läntisen maailman. Ukrainan asia on Suomen ja muiden länsimaiden asia. Putin tuntuu näkevän uhkia siellä ja täällä. Peiliin katsominen ei kuulu sotapresidentin keinovalikoimaan.

Suomessa sodan käynnistyminen huolestuttaa. Venäjän naapurimaassa ihmisiä mietityttävät elämän isot tukipilarit. Voinko elää turvallista elämää kotimaassani? Miten jaksan suurten huolien keskellä? Miksi maailmasta ei löydy viisautta välttää sotia?

Kaikkiin kysymyksiin ei ole ainakaan vielä selkeitä vastauksia. Suomi on kuitenkin onneksi turvallinen maa, jonka yhteiskunta on rakennettu kestämään kriisejä. Suomen valtionjohto on tiedostanut sodan riskin Ukrainassa. Suomi on osa eurooppalaista yhteisöä, ja suhteemme Yhdysvaltoihin on kunnossa. Se antaa selkänojaa toimia yliaggressiivisen Venäjän vieressä.

24. helmikuuta 2022 kirjoitetaan historiakirjoihin surullisena päivänä, jolloin kiihko voitti järjen ja jolloin syttyi sota ilman ymmärrettävää syytä. Tätä ei kenenkään tarvitse hyväksyä. Rauha osoittautui helmikuisena torstaina hauraaksi. Toivottavasti muu maailma tekee kaikkensa estääkseen sodan leviämisen ja tavoittelee kaikin keinoin sodan nopeaa päättymistä.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Juttua muokattu 24.2. klo 12.07: Muokattu viimeistä virkettä.