Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kuntapäättäjillä on edessä näytön paikka – Nouseeko eripurasta Imatra-henki?

Itä-Suomen hallinto-oikeus antoi tiistaina päätöksensä Imatran kaupunginjohtajan valinnasta. Se hylkäsi valinnasta tehdyt valitukset ja linjasi, ettei lakia ole rikottu.

Asia on kuohuttanut Imatralla viime huhtikuusta asti, jolloin valtuusto valitsi kaupunginjohtajaksi tiukassa äänestyksessä Ari Lindemanin. Kisan hävisi entinen apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino, jota hänen kannattajansa pitivät virkaan pätevämpänä. Johtajavalinta on repinyt päättäjiä, jättänyt traumoja ja poikinut syytöksiä poliittisesta kähminnästä.

Hallinto-oikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa. Kaisa Heino kertoi harkitsevansa valitusluvan hakemista korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Hän ei itse ole enää Imatran kaupungin johtoon haluamassa, mutta hänen mielestään asialla on yhteiskunnallista merkitystä. Hän toivoi harkitumpaa oikeudellista puntarointia kaupunginjohtajan valintaperusteista.

Hallinto-oikeus katsoi, että valinnassa ei rikottu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakeja. Se piti molempia ehdokkaita virkaan sopivina ja koulutukseltaan samantasoisina. Kaisa Heinolla oli oikeuden mielestä kiistatta enemmän työkokemusta kunta-alalta, mutta ehdokkaiden pätevyydessä ei ollut niin merkittävää eroa, että Heinon valitsematta jättäminen olisi ollut syrjintää.

Yksi valittajista, kokoomuksen Pia Rantanen, suomi hallinto-oikeuden päätöstä epäjohdonmukaiseksi mutta totesi, että päätös on nyt saatu ja pulinat pois.

Moni muukin Imatralla yhtyy varmasti tähän näkemykseen. Politiikassa on osattava niellä katkeratkin tappiot, nuolla haavat ja aloittaa sillanrakennus.

Päättäjät ovat ison kysymyksen edessä: miten rakennetaan sellaista Imatra-henkeä, että päätöksiä pystytään tekemään kuntalaisten hyväksi puoluepoliittisen riitelyn sijaan? Kaupungissa riittää haasteita, joiden kanssa ei voi viivytellä – lähtien väestökehityksestä.

Oikeuden päätös on erävoitto Lindemanille, jonka johtajuus on herättänyt kritiikkiä. Häneltä on kaivattu jämäkämpää johtamista myös oman puolueen eli demarien leirissä. Kuntalaisten kannalta on toivottavaa, että hän saa nyt laajan tuen osoittaakseen pätevyytensä. Edessä on näytön paikka. Tulokset ratkaisevat, oliko Lindeman oikea valinta virkaan.

mari.markkanen@uutisvuoksi.fi