Venäjä on romuttanut uskon kansainvälisiin sopimuksiin. Presidentti Vladimir Putin julisti maanantaina yksipuolisesti Ukrainan separatistialueet itsenäisiksi ja määräsi alueelle venäläisiä sotilaita.
Julistus oli vain yksi käänne pitkään jatkuneissa Venäjän valtapyrkimyksissä. Putin haluaa jakaa maailman etupiireihin ja romuttaa periaatteen siitä, että kukin valtio päättää omista asioistaan. Maa on miehittänyt jo aiemmin Krimin ja Itä-Ukrainan. Viimeksi se marssitti tankit Valko-Venäjälle ja teki maasta oman tukikohtansa.
Nyt käsillä on kuitenkin tilanne, jossa suursodan uhka on konkreettisempi kuin ehkä koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Tähän muun maailman oli vihdoin pakko reagoida.
Venäjän toiminta on systemaattista. Se hakee geopoliittista valtaa kääntämällä oman toimintansa aina muiden syyksi. Sen mukaan Nato, Amerikka, Ukraina tai milloin kukakin provosoivat.
Putinin perusteet puolestaan näyttäytyvät ulospäin täysin absurdeina. Maanantain julkistuksessaan hän perusteli ratkaisua Stalinin ajan hienoudella. Ajatuksella, joka tuntuu lähinnä vitsiltä.
Putin pelaa hämmentävää peliä, jossa reaalimaailman asiat yhdistyvät karuun näytelmään. Venäjä on romuttanut kaikki kansainvälisen oikeuden periaatteet ja samaan aikaan yrittää häivyttää tämän lavastamalla erilaisia toimia.
Valko-Venäjä näyttelee kansanäänestystä perustuslain muuttamiseksi, jotta voisi ottaa maan hallintaansa. Venäjä syyttää ukrainalaisia tunkeutumisesta rajan yli ja esittää pelkoja ydinaseista. Kyse on siis paitsi taistelusta kansojen itsemääräämisoikeudesta, myös totuudesta.
Tilanne tulee näillä näkymin kestämään pitkään, vuosikausia.
Inhimilliset, poliittiset ja taloudelliset seuraamukset niin Venäjälle, Euroopalle kuin Suomellekin ovat – sitä suuremmat, mitä pidempään tilanne jatkuu. Taloudelliset rasitteet pakotteista pitää kestää. Niillä voidaan yrittää vaikuttaa inhimilliseen ja taloudelliseen puoleen. Saksan nopea julistus kaasuputkihankkeen lopettamisesta oli tarpeellinen ja hyvä askel tähän suuntaan.
Myös ennen kaikkea tässä häviää Venäjä. Luottamus maahan on sukupolvien ajaksi menetetty. Nyt Venäjä on asemoinut itsensä avoimesti muita vastaan.
Luonnollisesti moni suomalainenkin on huolissaan. Meillä on ihmisiä, joiden kokemus Venäjän kanssa sotimisesta on vielä käsin kosketeltavaa. Samaan aikaan on hyvä nojata Suomen valtiojohdon kommentteihin, joiden mukaan Suomeen ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa.
eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi