Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Huomenna on paremmin kuin tänään

Uutisvuoksen päätoimittaja kirjoitti pääkirjoituksessaan (UV 10.2.2022) ansiokkaasti huumeongelmasta. Myös artikkeli aiheesta oli pysäyttävä.

Haluan itse nostaa esiin juuri nuorten päihteiden käytön. Ongelmat ovat olleet nousussa jo ennen koronaa.

Koronapandemian vuoksi asetetut rajoitukset ovat entisestään lisänneet nuorten pahoinvointia.

Pandemian aikana joku jopa iloitsi, että huumeongelmat loppuvat, kun rajat on kiinni. Ei se ihan niin mennyt.

Edelleen tavara kulkee ja kauppa käy, kuten pääkirjoituksessa huomioitiin.

Ikävää on se, että nuorille kaupittelu on niin helppoa somessa. Kaveriporukassa voi olla painetta kokeilla päihteitä ja liukua hissukseen lisääntyvään ja kovempaan käyttöön.

Varsin ikävää on myös se, että valtakunnan eri medioissa annetaan tilaa huumediilereiden ja heidän ystäviensä elämälle, jota seurataan silmät kiiluen.

Rakennetaan kultareunusta rikollisten ympärille: Kuinka helppoa elämä on kalliiden tavaroiden ympäröimänä, kun vain sulkee silmänsä siltä, että on vastuullinen lukuisten ihmisten elämän tuhoamisesta.

Mutta mikä on hinta?

Nuori, jonka opiskelut sakkaavat.

Nuori, jonka elämältä häviää suunta.

Nuori, josta voivotellaan, että kaikkia ei voida auttaa.

Minä uskon, ettei kukaan halua olla päihdekoukussa. Ei kenenkään tulevaisuuden suunnitelma ole olla vaikeuksissa.

Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava mahdollisuus saada apua silloin, kun sitä tarvitsee. Ilman pelkoa syyllistämisestä tai vähättelystä.

Näihin ongelmiin voidaan vaikuttaa politiikan keinoin. Päihdehuolto kuuluu tuleville aluevaltuustoille, ja nuoret tarvitsevat oman päihdeavun myös Imatralle.

Hallitus on lisännyt rahoitusta mielenterveys- ja päihdeongelmien ratkomiseen, tehnyt mielenterveysstrategian ja esittänyt, että hoitoon on päästävä seitsemässä päivässä, oli sitten murtunut jalka tai mieli.

SDP:llä on päihdetyöryhmä, joka miettii yksinomaan näitä asioita myös seuraavan vaalikauden kannalta ja vielä sitäkin pidemmälle.

Uskon aidosti, että huomenna voi olla paremmin kuin tänään.

Niina Malm (sd.)

kansanedustaja, SDP:n 1. varapuheenjohtaja

Imatra