Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Huumeongelmasta on puhuttava

Korona-aikana entisestään lisääntynyt pahoinvointi – yksinäisyys, mielenterveyden haasteet, väkivalta ja päihdeongelmat – on valtakunnallinen huolenaihe, jonka tutkiminen on alkamassa akuutin koronakriisin hellittäessä.

Suhteessa väkilukuun ongelmat ovat meillä Etelä-Karjalassa jopa keskimääräistä pahempia. Huumekuskeja jää säännöllisesti poliisin haaviin maakunnan teillä, ja poliisi on kertonut etenkin nuorten tekemien rikosten raaistuneen. Huolestuttavana esimerkkinä ilmiöstä on bussikuskin pahoinpitely hiljattain Imatralla.

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa on vastikään puitu kahta törkeää huumausainerikosta. Niin sanottu Lappeenrannan mies sai 12 vuoden vankeustuomion Suomen suurimpiin kuuluvassa huumejutussa. Mies pyöritti omakotitalostaan ison luokan kansainvälistä huumekauppaa.

Tiistaina Etelä-Karjalan käräjäoikeus puolestaan antoi tuomiot kolmikolle, joka oli kasvattanut kotonaan ammattimaisesti kannabista sekä hankkinut suuren määrän amfetamiinia omaan käyttöön ja myyntiin Imatran seudulla. Uutisvuoksi kertoi keskiviikkona verkkojutussaan, kuinka kolmikon naapurit kärsivät huumeriippuvuuden ja -rikollisuuden monista lieveilmiöistä asuinalueellaan.

Paikkakunnan vetovoimasta huolissaan olevat kuntapäättäjät eivät välttämättä ole innokkaita puimaan ongelmia julkisesti, eikä mediankaan ole syytä juosta sensaatiojuttujen perässä. Pään pensaaseen laittaminen ja hyssyttely luovat kuitenkin valheellista turvallisuuden tunnetta eivätkä auta ilmiön kitkemisessä.

Vastuullista on selvittää ilmiön laajuus ja puuttua siihen – ja mitä tanakammin siihen puututaan varhaisessa vaiheessa, sitä helpompaa ja halvempaa sen hoitaminen on yhteiskunnalle.

mari.markkanen@uutisvuoksi.fi