Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Pikavoitoilla ei maata rakenneta

Vastineessaan aiempaan kirjoitukseeni Niina Malm (sd.) esittää Suomen talouden tilannekuvan aivan väärin päin (UV verkko 7.2.2022).

Juuri tällä hetkellä talous tietenkin näyttää olevan suuressa kasvussa, kun koronan aikana jäissä olleet investoinnit lähtevät liikkeelle. Pitkän ajan muutoksesta tässä ei kuitenkaan ole kysymys, vaan tilanne tasoittuu pian.

Parin viime vuosikymmenen kuva Suomen taloudesta on kriisistä toiseen laahaaminen, kasvun jääminen olemattomaksi ja jatkuva takamatka verrattuna kilpailijamaihin Euroopassa. Suomalaisten varallisuus on kehittynyt 2000-luvulla oleellisesti heikommin kuin euron ja jopa EU:n ulkopuolelle jääneissä pohjoismaissa.

Mitkä ovat ne keinot, joilla kilpailukykymme paranee jatkossakin?

Koronasuman purkautumisen ohella hetkellisiä investointeja selittää myös valtava vero- ja velkarahan pumppaaminen niihin. SDP:n johdolla Suomi sitoutui EU:n elvytyspakettiin: maksamaan yli 6 miljardia, että saamme takaisin reilut 2 miljardia. Kyllä niilläkin rahoilla vähän aikaa tekohengittää ”ilmastohankkeita”, mutta laskun aika tulee pian.

Mitä tulee Elinkeinoelämän Keskusliiton tukeen ilmastotavoitteelle, toki he tunnistavat tosiasian ilmastokiihkoilun etenemisestä ja pyrkivät edistämään jäsenyritystensä etua lobbaamalla niille mahdollisimman paljon tukirahaa.

Toisaalta järjestö esimerkiksi kritisoi EU:n ”Fit for 55”-paketin päästökauppaosuutta, joka toisi kustannuksia teollisuudelle. Edunvalvonta on edunvalvontajärjestön työtä.

Lisäksi on pakko kysyä, että kun SDP varapuheenjohtajansa suulla lähtee voimakkaasti EK:n siipien suojiin, niin tukevatko he myös järjestön muita ehdotuksia?

Niihin kuuluvat esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen, perusteluvaatimuksen poistaminen alle vuoden määräaikaisista työsopimuksista ja työehtosopimusten yleissitovuuden heikentäminen paikallisella sopimisella.

Tämä olisi suuri uutinen uskoakseni myös sosialidemokraattien kannattajille.

Jani Mäkelä (ps.)

kansanedustaja

Lappeenranta