Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Venäjä hajottaa rivejä Euroopassa – Tavoite on saada näkyvyyttä Venäjälle ja nousta kansainvälisen politiikan valtapeluriksi

Venäjän ja länsimaiden välinen kiristynyt tilanne sai uuden käänteen tällä viikolla, kun Venäjä lähetti Etyj-jäsenmaille kirjeen ja ilmaisi huolensa sen rajoilla olevista poliittis-sotilaallisista jännitteistä. Venäjä on itse vienyt kolmanneksen armeijastaan Ukrainan rajalle ja väläytellyt kyvykkyyttään perinteiseen sodankäyntiin.

Venäjän epäloogiselta vaikuttavat viestit ovat huolellisesti punnittuja. Venäjän ei ole tarkoituskaan olla johdonmukainen tai ennustettava yhteistyökumppani siten, miten länsimaat toivoisivat. Yhdessä asiassa Venäjä on viime vuosina onnistunutkin: sekoittamaan eurooppalaisia rivejä. Hajaantuneesta Euroopasta on Venäjälle kiistatta hyötyä. Venäjän tavoite on saada itselleen näkyvyyttä ja pyrkiä näyttäytymään kansainvälisen politiikan keskeisenä valtapelurina – mitä se ei suinkaan monilla mittareilla olisi ilman aseellista uhitteluaan.

Tilanne Ukrainassa on erittäin huolestuttava. Samaan aikaan Euroopassa pohditaan mitä Venäjän kirjeeseen pitäisi vastata tai pitäisikö siihen vastata lainkaan. Venäjän tavoitteena on saada Euroopan mailta ristiriitaisia vastauksia.

Venäjä on osoittanut taitavuuteensa hybridisodankäynnissä. Hybridisodankäynnin hankala puoli on kuitenkin se, ettei sitä taitavastikaan käyvä osapuoli voi ennakoida, mitkä ovat omien toimien seuraukset.

Suomi ja Ruotsi ovat tiivistäneet puolustusyhteistyötään historiallisen korkealle tasolle. Tämä ei ole Venäjän mieleen, vaikka pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen ei väistämättä johtaisikaan kohti puolustusliitto Natoa. Mielipideilmasto on kuitenkin muuttunut. Uutissuomalainen julkaisi tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan jo 44 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen hakeutumista Naton jäseneksi "jollain aikavälillä".

Hybridisodankäynnissä voi saada informaatiota, mutta lopulta sodassa on vain häviäjiä. Kaikki diplomatian keinot on syytä kärsivällisesti käyttää provokaatioista huolimatta, jotta fyysinen sota Ukrainassa voidaan välttää.

heidi.ekdahl@kaakonviestinta.fi

Hybridisodankäynnissä voi saada informaatiota, mutta lopulta sodassa on vain häviäjiä. Kaikki diplomatian keinot on syytä kärsivällisesti käyttää.