Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Tulevaisuuskeskustelun aika on nyt

Tulevaisuustutkija Tuomas Kuhmonen uskoo, että omavarainen, vahvoihin paikallisyhteisöihin perustuva ja elinvoimainen maaseutu on mahdollinen. Siitäkin huolimatta, että alhainen syntyvyys, ikääntyvä väestö ja kuntien taantuvat mittarit synkistävät näkymää.

Uskommeko itse maaseudun valoisaan tulevaisuuteen?

Maaseudun menestystarinoita on jo, ja yhä useampi nuori haaveilee elämästä maaseudulla. Tähän haasteeseen meidän on yhdessä vastattava.

Kokoonnumme Imatralla, Parikkalassa, Rautjärvellä ja Ruokolahdella maaliskuussa Tulevaisuus-iltoihin ideoimaan Etelä-Karjalan Kärki-Leaderin alueen kehittämisstrategiaa vuosille 2023–2027.

Suomessa on 55 Leader-ryhmää, jotka myöntävät rahoitusta yrittäjien ja yhdistysten hankkeisiin. Etelä-Karjalassa toimii niistä kaksi: Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry Imatran seutukunnassa ja Leader Länsi-Saimaa ry Lappeenrannan ympäristössä.

Leader-toiminta kehittää alueemme elinvoimaisuutta todellisten tarpeiden pohjalta. Toiminta herättelee asukkaita näkemään kotiseutumme mahdollisuudet ja innostaa hyödyntämään niitä. Voidaan siis puhua todellisesta alhaalta-ylös-työkalusta, jonka aikaansaamien hankkeiden vipuvoima on suuri.

Vuosien mittaan hankkeissa on tehty yhteiseksi hyväksi talkootyötä miljoonia tunteja, ja tuhannet yritykset ja yhdistykset ovat kehittäneet Leader-rahoituksella toimintaansa.

Leader-tuilla on kunnostettu kylätaloja, hankittu harrastusvälineitä lapsille ja nuorille, rakennettu liikuntapaikkoja, parannettu ympäristöä, tuettu ikäihmisten palveluita, autettu yrityksiä investoimaan ja siten luomaan uusia työpaikkoja sekä luotu infraa esimerkiksi matkailua varten.

Tuet kohdistetaan siis suoraan ruohonjuuritasolle. Paikallisia kehittämistarpeita ja hankkeiden tarkoituksenmukaisuutta harkitsee paikallisista ihmisistä koottu Leader-toimintaryhmän hallitus. Tässä Leader eroaa merkittävästi muiden tukien jakotavasta. Juuri paikalliset ihmiset tietävät parhaiten, kuinka omaa aluetta tulee kehittää.

Menneet pari vuotta ovat osoittaneet, että yllättäviäkin asioita tapahtuu ja elävä maaseutumme voi osoittaa arvokkuutensa vaikkapa paikkana etätyön tekemiselle ja terveysturvalliselle vapaa-ajalle.

Tea Usvasuo

aluekehittäjä

Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry