Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Teollisuuden tuloskausi alkoi myötätuulessa

Metsäyhtiö UPM aloitti torstaina toimialan tulosjulkistuskauden.

Päivään sisältyi vahvistus siitä, että yhtiö suunnittelee seuraavaa biodiesel-jalostamoaan Rotterdamiin Kotkan sijaan. Päätöstä yhtiö perusteli logistiikkakustannuksilla ja toimintavarmuudella. Osana toimintavarmuutta mainittiin myös lakkotiheys – yhtiön mukaan Rotterdamissa lakot ovat olleet erittäin harvinaisia viimeisten 15–20 vuoden aikana.

Päätös oli odotettu, vaikka samaan aikaan pettymys Suomessa. Keski-Euroopassa sekä raaka-aine että asiakasmassat ovat lähempänä, mikä laskee logistiikkakustannuksia.

Alankomaiden Rotterdam on houkutellut muitakin suomalaisia yrityksiä. Myös Neste kertoi viime keväänä perustavansa jalostamon sinne, jos jonnekin.

Tällä hetkellä UPM valmistaa uusiutuvia polttoaineita Lappeenrannassa sellutehtaan sivutuotteena syntyvästä mäntyöljystä.

Päivän isompi uutinen oli, että yhtiön viime vuoden tulos oli yksi kaikkien aikojen parhaista. Liikevaihto kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 22 prosenttia yli 2,6 miljardiin euroon. Kuluneen vuoden kasvu tuli energialiiketoiminnasta, painopaperitehtaat pysyivät tappiolla.

Tulos ylitti kaikki ennusteet, mutta yhtiön osakekurssi lähti silti pudotukseen. Kurssiluisua selitettiin sillä, että UPM ennakoi liikevoittonsa pysyvän tämän vuoden alkupuoliskolla viimevuotisella tasolla, ei siis kasvavan.

Stora Enso julkaisee tilinpäätöksensä perjantaina ja Metsä Group parin viikon päästä.

Talous elpyy nyt eri puolilla maailmaa reippaasti. Erityisesti teollisuusyhtiöiden tuloskausi näyttää nyt alkavan myötätuulessa. Toivoa sopii, ettei pandemiatilanne synkistä sitä.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi