Pääkirjoitus | Ammattilaiset lähtevät joukolla SaiPasta, ja se on ainoa keino karsia nopeasti kuluja

Liiga-SaiPa on karsinut kulujaan ja purkanut tukun kalliimman pään pelaajasopimuksiaan. Työvoimavaltaisella alalla se on ainoa tie, jolla merkittäviä säästöjä voidaan saada nopeasti aikaiseksi, kun määräaikaisten lomautukset sallinut poikkeuslaki ei ole enää voimassa.

SaiPan mukaan kaiken taustalla on "palkanmaksukyvyn ja taloudellisen tilanteen turvaaminen". Samassa säästökurimuksessa ovat Etelä-Karjalassa niin isot kuin pienet seurat.

Ketterän puheenjohtaja Mikko Partanen kertoi tammikuussa, että toistaiseksi palkat on pystytty maksamaan oman varainhankinnan avulla, mutta ilman valtion tukirahoja se tie on kuljettu nopeasti loppuun. Mestis-seurat sopivat ennen kauden alkua pelaajayhdistyksen kanssa, että ne voivat tällä kaudella maksaa palkkoja pelattujen ottelujen perusteella. Jos tauko tulee, palkanmaksu loppuu. Liigan tukena on muhkea tv-sopimus, joka myös pakottaa pelaamaan, vaikka katsomo olisi tyhjä.

Valtion kustannustuet laahaavat kuukausia jäljessä, mutta tärkeintä on, että niitä saadaan, jos kannattavan toiminnan mahdollisuus on viety rajoituksilla. Imatran Ketterä oy sai tukea 66 000 euroa kolmannelta hakukierrokselta, ja Liiga-SaiPa toiselta ja kolmannelta kierrokselta yhteensä 358 000 euroa. Koko Etelä-Karjalassa yrityksiä on tähän mennessä koronatuettu 8,4 miljoonalla ja urheiluseuroja 443 000 eurolla. Uusin hakukierros alkoi joulun alla ja päättyy 18. helmikuuta.

Ammattiurheilun ulkopuolelta ilonpilkahduksia on jo saatu. Pandemian alkuvaiheessa harrastajien määrät sukelsivat, kun pelko piti poissa ja sisätiloja suljettiin myös lapsilta ja nuorilta. Juuri sisälajeista harrastajia on kadonnut eniten. Vaikka omassa porukassa tekeminen ei lisensseissä näy, todennäköisesti sama vähennys näkyy kaikkialla.

Ulkolajeista esimerkiksi jalkapallossa naisissa ja tytöissä lisenssipelaajien määrä oli viime vuonna kaikkien aikojen suurin ja kasvu näkyi myös Etelä-Karjalassa. Kun harrastajat palaavat, se näkyy suoraan myös seurojen taloudessa.

vesa.salminen@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka