Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Niinistöä arvostetaan idässä ja lännessä – Siksi presidentin puhelinlinjat ovat olleet tällä viikolla kuumina

Sauli Niinistön puhelinlinjat ovat olleet kuumina. Alkuviikosta Niinistö piti puhelinkokouksen USA:n presidentin Joe Bidenin kanssa. Perjantaina aamusta Niinistö puhui venäläisen kollegan Vladimir Putinin kanssa.

Niinistö kertoi jakaneensa Bidenin kanssa huolen Euroopan turvallisuudesta. Putinin kanssa Niinistö kertoi käyneensä pitkän ja perusteellisen keskustelun geopolitiikasta ja Ukrainan tilanteesta.

Pienen maan presidentti pääsee harvoin näin lyhyessä ajassa puhumaan kahden suurvaltajohtajan kanssa. Kun tiedetään, millaisissa jännitteissä itä ja länsi tällä hetkellä ovat, Niinistön rooli keskustelijana kasvaa entistä suurempaan arvoon.

Venäjän uhittelu Ukrainan rajalla on maailman vakavin turvallisuuspoliittinen huolenaihe. Se on ollut sitä jo pitkään, ja kriisi on kärjistynyt kärjistymistään. Aseellisen yhteenoton todennäköisyys tuntuu kasvavan päivä päivältä. Viime viikolla Sveitsin Genevessä pyrittiin löytämään laajojen keskustelujen kautta ulospääsyä kriisistä. Tulokset olivat olemattomia.

Niinistön keskustelut Bidenin ja Putinin kanssa kertovat siitä, että molemmissa ilmansuunnissa Suomen presidenttiin luotetaan. Muuten minuuttiaikataulua läpi vuorokauden noudattavat johtajat eivät olisi puhelimeen tarttuneet.

Asetelma näyttäytyy suomalaisittain mielenkiintoisena. Suurta kansansuosiota Suomessa nauttiva presidentti puhuu kollegojensa kanssa, joiden asema kotikentällä on kaikkea muuta kuin sementoitu. Bidenin suosio on mittausten mukaan hyvin alhainen. Venäjällä kriittisyys Putinia kohtaan kasvaa, vaikka valtionjohto kovin keinoin toisinajattelijoita kohteleekin.

Maailmalla pelätään Putinin arvaamattomuutta ja kyseenalaistetaan Bidenin johtajuutta. Niinistö profiloituu kolmikosta sovittelevana asiantuntijana.

Suomessa Venäjän ja Ukrainan välinen vihanpito aiheuttaa suurta huolta. Tämän päälle ei onneksi tarvitse murehtia sitä, miten Niinistö pärjää. Hyvin näyttää selviytyvän.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi