Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Venäjälle ei sovi antaa yhtään siimaa

Eräs opettavainen venäläinen sananlasku kuuluu: Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni.

Näin totesi presidentti Sauli Niinistö maanpuolustuskurssin avajaisissa marraskuussa 2014. Niinistön mielestä sananlaskun oppi oli se, että on pidettävä huolta asioistaan, turvallisuudesta talouteen.

Jos ei pidä, tulee joku muu, joka on halukas pitämään huolta asioista.

Ylen aamulähetyksessä torstaina vieraillut konsulttitoimisto Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä arvioi, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden antoi Venäjälle käytännössä luvan pienimuotoiseen sotilaalliseen toimeen Ukrainassa.

Biden erotti puheessaan tunkeutumisen Ukrainaan ja vähäisen tunkeutumisen Ukrainaan. Hän antoi samalla ymmärtää, että vähäinen tunkeutuminen voisi johtaa lännen liittolaiset riitelemään siitä, mitä tehdä ja mitä ei.

Venäjän presidentille Vladimir Putinille tällainen lännen ykkösjohtajan höperehtiminen on musiikkia. Lännen linjan täytyy olla selkeä ja yhtenäinen: minkäänlaisia aluevaltauksia ei sallita.

Valkoinen talo tosin tarkensi Bidenin sanomisia myöhemmin. Lehdistösihteeri vakuutti, että Venäjän joukkojen ylittäessä Ukrainan rajan lännen vastaus tulee olemaan nopea, ankara ja yksimielinen.

Samalla tavalla Suomen linjan pitää olla selkeä ja yhtenäinen Venäjälle päin. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) lausunto Reutersille siitä, että Suomen liittyminen Natoon on hänen hallituksensa kaudella hyvin epätodennäköinen, oli harkitsematon.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tulkitsi Marinin sulkeneen samalla Suomen Nato-oven. Orpon näkemys oli sekin harkitsematon.

Molemmissa lausunnoissa taisi olla vaalikuumetta taustalla.

janne.ronkko@kaakonviestinta.fi