Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Puhe hoitajista käsipareina on epäarvostavaa eikä nosta heitä palkkakuopasta

Monia kuntalaisia huolestuttava lähipalvelujen säilyttäminen jakaa aluevaaliehdokkaiden mielipiteet, mutta vaalikonevastausten perusteella lähes kaikki ovat yhtä mieltä yhdestä asiasta: hoitajille pitäisi maksaa lisää palkkaa lääkkeeksi pahenevaan hoitajapulaan.

Karu osoitus hoitajakadosta nähtiin juuri Etelä-Karjalassa: Saimaan ammattiopiston Sammon lähihoitajakoulutukseen on Imatralla hakenut vain yksi henkilö. Hakuaika päättyy tammikuun lopussa, joten koulutusta ei voida aloittaa suunnitellusti maaliskuussa. Lappeenrannassa on myös tuskailtu hakijamäärän kanssa: viime vuoden lopulla soveltuvuuskokeisiin saapui vain kymmenen henkilöä, joista kokeen läpäisi seitsemän. Normaali ryhmäkoko on ollut noin 22 opiskelijaa.

Oikeudenmukainen palkka on arvostuksen merkki, ja se lisää sekä tyytyväisyyttä että tarmoa töissä – tiettyyn rajaan asti. Mikään raha ei pidemmän päälle riitä, jos jatkuvasti joutuu tekemään työnsä kiireessä huonommin kuin oma ammattietiikka sallii.

Sammon koulutuspäällikkö Helena Kiuru pohti Uutisvuoksen haastattelussa, että sosiaali- ja terveysalan imago on selväti kärsinyt. Hänen mukaansa huonoista työoloista ja työntekijäpulasta puhutaan niin paljon, että se voi osaltaan ruokkia pelkoa kohtuuttomasta työkuormasta. Vastuu ei hänen mielestään ole hoitajien koulutuslaitoksilla vaan alan työpaikkojen pitää itse tuoda esiin enemmän hyviä asioita ja työn merkityksellisyyttä. Tähän on helppo yhtyä.

Työolojen ja johtamisen hoiva-alalla on parannuttava, sillä työntekijän tunne työnsä merkityksellisyydestä ja hallinnasta lisää tehokkaasti työssä viihtymistä ja jaksamista.

Samoin puhetavalla on väliä: sanat luovat todellisuutta. Jos haluamme, että elämämme heikoimmilla hetkillä, sairaana ja vanhana, saamme ihmisarvoista hoitoa ja hoivaa, voisimme ihan ensimmäiseksi lopettaa yleisen puhetavan hoitajista mekaanisina ”käsipareina”.

Hoitaja on muutakin kuin kädet. Hän on ihminen, jolla käsien lisäksi on muun muassa selkä, jalat, aivot ja sydän. Puhe hoitajista käsipareina on epäarvostavaa eikä nosta heidän palkkaansa.

mari.markkanen@uutisvuoksi.fi