Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pelastustoimen rahoituksesta on huolehdittava – Pitkässä maakunnassa on varauduttava useisiin riskeihin

Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja sen henkilöstö liittyvät osaksi Etelä-Karjalan pelastusaluetta vuoden 2023 alusta. Tavoite on sama kuin sote-uudistuksella kokonaisuutena eli nykyistä paremmat ja tasavertaisemmat palvelut eri puolille hyvinvointialuetta.

Tavoite on hyvä, mutta toteutus jää nähtäväksi. Pelastuslaitokselle ei ole korvamerkitty omaa budjettiaan, vaan koko sote-alueen rahoitus tulee hyvinvointialueille yhteiseen kassaan.

Niinpä Etelä-Karjalan nykyinen pelastusjohtaja Erkki Hokkanen pitää rahoitustilannetta huolestuttavana, sillä siirtymäajan jälkeen pelastuslaitoksen rahoituksen määrä uhkaa pienentyä nykyisestä.

Toki uudistukselta odotetaan kustannustehokkuutta ja uusien toimintatapojen kehittämistä, mikä onkin suotavaa. Pelastuslaitokset voivat tehdä asioita kenties entistä enemmän yhdessä naapurialueiden kanssa. Pelastuslaitoksen ensihoito ja sote-palvelut voivat myös yhdistää voimiaan.

Etelä-Karjalan erityispiirteet ja niihin liittyvät suuronnettomuuksien riskit eivät kuitenkaan häviä. Saimaa, suurteollisuus ja raja pysyvät. Niiden luomiin turvallisuusuhkiin pitää varautua oli hallintomalli mikä tahansa.

Lisäksi Etelä-Karjala on pitkä maakunta, joten varautumista tarvitaan niin pohjoisissa kuin Länsi-Saimaankin kunnissa. Siksi euroistakin on huolehdittava, jotta valmiustaso säilyy.

Pelastuslaitoksilla on myös muita huolia kuin rahoitus. Kun suuret ikäluokat eläköityvät, koko Suomeen voi tulla pelastajapula. Varsinkin sopimuspalokuntien rooli maalaiskunnissa on merkittävä, mutta siellä ikääntyminen ja kaupungistuminen uhkaavat.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin mukaan pienimmillä paikkakunnilla alkaakin olla jo ongelmia ylläpitää vaadittua hälytysvalmiutta.

Etelä-Karjalassa on jokaisella paikkakunnalla oma paloasemansa. Seuraavat investoinnit kohdistuvat suunnitellusti Joutsenoon ja Ruokolahdelle. Jatkosta päättää uusi aluevaltuusto.

harri.manskinen@kaakonviestinta.fi