Katukanava | Aluevaaleissa on tärkeää äänestää

Aluevaaleissa valitaan valtuustot, jotka päättävät valtiolta tulevan rahan kohdentamisesta alueilla. Kyse on noin kolmanneksesta valtion budjetista.

Vaikka hyvinvointialueilla tehdään kuinka hyviä tehostamistoimia, ei väestön ikääntymisestä johtuvaa lisärahoitusta näillä kateta.

Kevään 2023 eduskuntavaaleissa väännetään noista lisärahoista. Asiat laitetaan tärkeysjärjestykseen. Nyt on erityisen tärkeää äänestää molemmissa vaaleissa ja kääntää suunta kohti suomalaisten pärjäämistä.

Isot arvovalinnat tulevat valtionrahoituksen kautta. Lisääntyvä hoivan ja hoidon tarve on rahoitettava valtiontalouden muutoksilla. Rahan kylvämisen lopettaminen EU:n rahastoihin ja maahanmuuton tiukentaminen ovat näistä tärkeimpiä.

Eksotessa tehokkuutta täytyy parantaa sisäisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lääkärien ja sairaanhoitajien työn järjestelyä siten, että he tekevät juuri ammattiaan vastaavaa työtä. Byrokratian ja ITC:n vaatima aika täytyy automatisoida.

Lääkäri voisi tehdä asiakkaan kuunnellessa epikriisin, joka muuttuu puheesta suoraan tekstiksi ilman ylimääräistä tietokoneen näpelöintiä. Jos potilas ei ymmärrä diagnoosia ja ohjeita, voisi koulutettu sairaanhoitaja antaa lisätietoa lääkärikonsultaation jälkeen.

Lääkäri- ja sairaanhoitaja/lähihoitajakoulutusta tulee lisätä. LAB ammattikorkeakoulu sai juuri lisäpaikkoja. Sampon lähihoitajakoulutuksessa on aloitettu oppisopimuskoulutus, josta ensimmäiset juuri valmistuivat. Oppisopimuskoulutuksella saadaan todennäköisesti motivoituneempia lähihoitajia.

Soveltuvuustestit on tehtävä kaikilla tasoilla ennen koulutukseen hyväksymistä. Sampossa on menossa koulutuksen siirtoa etäpaikkakunnille. Tässä mallissa alkuopinnot tehdään kaupungeissa, mutta työpaikkaharjoittelu ja työskentely voi olla etäämpänä, kuten Parikkalassa.

Lääkärien sijoittaminen tulee saada "omiin käsiin", jolloin lääkäriaikaa saadaan tasapuolisesti jokaiselle paikkakunnalle ja kaupunginosaan. Tästä oli vastikään esimerkkinä Joutsenon terveyskeskuksen lääkärivajaus, joka tuntuu jatkuvan.

Olen ehdottanut, että osa lääkäreistä tulee velvoittaa siirtymään näissä tapauksissa asemalta toiselle. Tietysti jonojen purkuun tulee käyttää myös keikkalääkäreitä väliaikaisesti.

Markku Papinniemi (ps.)

aluevaaliehdokas

Joutseno

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka