Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Äänestetään lapsiystävällisten hyvinvointialueiden puolesta

Aluevaalit ja hyvinvointialueiden perustaminen osuvat ajankohtaan, jolloin lapset, nuoret ja perheet ovat eläneet koronan takia kuormittavia aikoja. Toimivia sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitaan kiireellisesti tasaamaan hyvinvointieroja ja palveluvajetta. Tarve esimerkiksi mielenterveyspalveluille on akuutti.

Tarvitsemme Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnista ja oikeuksista huolehtivia päättäjiä varmistaaksemme, että lapsistrategiaa toteutetaan.

Eduskunta on edellyttänyt, että lapsibudjetointi ja lapsivaikutusten arviointi otetaan käyttöön hyvinvointialueiden talousarvioissa heti. Lapsille tulee turvata heille kuuluvat ja riittävät voimavarat yhteisestä budjetista.

Suomessa on kehitetty perhekeskusmallia, joka tarjoaa varhaisen tuen ja hoidon palveluja. Perhekeskuksissa kootaan sosiaali- ja terveyspalvelut, kunnan sivistyspalvelut sekä järjestöjen ja seurakuntien toiminnot yhteen. Perhekeskusten tulee sijaita jatkossa Etelä-Karjalan hyvinvointialueella jokaisessa kunnassa.

Sosiaalihuolto tuntuu jäävän vaalikeskusteluissa usein terveydenhuollon haasteiden varjoon. Aluevaltuustojen tehtävänä on yhdistää sosiaalipalvelut johdonmukaisesti terveyspalvelujen kanssa. Lastensuojelun sekä opiskelija- ja oppilashuollon resursseihin ja laatuun on panostettava.

Väkivaltaa kokeneille tai sitä todistaville tulee olla apua ja tukea saatavilla, myös digitaalisesti. Lasten ja nuorten tulee saada tietoa hyvinvointialueen palveluista ja päästä vaikuttamaan niihin.

Lapset tulee paremmin huomioida kriisitilanteissa sekä yhteiskunnallisissa häiriö- ja poikkeusoloissa. Hyvinvointialueen tehtävänä on heti varmistaa, ettei lapsia unohdeta.

Hyvinvointialueiden ja kuntien on tehtävä yhteistyötä järjestöjen kanssa sekä tuettava järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia. Tämä tulee kirjata hyvinvointialuestrategiaan.

Koronakriisin jälkihoitoon on nyt satsattava, mikä edellyttää koko palvelujärjestelmän keskinäisen yhteistyön ja moniammatillisuuden vahvistamista. Järjestöjen tarjoamat palvelut ja vapaaehtoistoiminta on huomioitava.

Imatran seudun Pelastakaa Lapset ry:n hallitus

Tiina-Maria Levamo

erityisasiantuntija, Pelastakaa Lapset ry