Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kiurun seuraajan valinta ei ole pikkujuttu – haussa on tolkun ihminen koronataistelun keskiöön

Kotimaan politiikassa tehdään ensi viikolla merkittävä päätös. SDP valitsee perhevapaalle jäävälle perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle sijaisen. Ministerin salkku on painava, koska Kiuru on ollut koronataistelun tärkein ministeri.

On edelleenkin jossain määrin epäselvää, miksi perhe- ja peruspalveluministeri on hallituksen keskeisin koronatoimija. Sosiaali- ja terveysministeri on jo pandemian aikana kertaalleen vaihtunut, mutta Kiuru on marssinut tiedotustilaisuuksiin viikosta toiseen.

Tämä kertoo paljon Kiurusta, joka on jo poliittisella urallaan tottunut käyttämään valtaa, monien asiantuntijoiden mielestä liikaakin. Toisaalta Kiurun roolin korostuminen syksyn ja talven aikana on seurausta myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) halusta keskittyä enemmän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Tätäkin on ihmetelty, koska tasavallan presidentti Sauli Niinistö häärii suuressa roolissa, kun maailmalla jännitteet kasvavat.

Demarileirissä Kiurun tuuraajaksi on soviteltu lääkärikoulutuksen omaavaa Aki Lindéniä, joka toimi ennen poliitikoksi ryhtymistään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n toimitusjohtajana. Lindénin mahdollisuuksia ministeriksi voi jarruttaa se, että hänen kaudellaan HUS:n hankinnoissa ilmeni merkittäviä epäselvyyksiä. Lisäksi hän vastusti HUS-aikoinaan näkyvästi nyt toteutettavaa sote-uudistusta.

Sijaisen valinta on SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin käsissä. Kiurun ja Marinin näkemykset koronan hoidosta ovat loitontuneet kesän jälkeen huomattavasti. Marin hakenee ministeriksi myös sillanrakentajaa muiden hallituskumppanien suuntaan. Kiurun huseeraaminen ja asiantuntijanäkemysten lyttääminen on suututtanut monia.

Marinilla on mahdollisuus onnistuneella sijaisratkaisulla eheyttää hallitusta ja tyynnyttää esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta. THL:n asiantuntijat toivonevat hartaasti, että Kiurun palatessa ministeriksi koronatilanne on selvästi parempi kuin nyt.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi