Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Perhelääkärit voisivat pelastaa perusterveydenhoidon

Pitäisikö kansalaisen päästä lääkärin vastaanotolle silloin kun hän sitä tarvitsee? Pitäisikö ajan varaamisen terveyspalveluihin olla mahdollista puhelimitse jotenkin kohtuullisella jonottamisella? Mielestäni pitäisi. Tarkoitan nyt normaaliaikoja, ennen ja jälkeen koronan.

Meillä luotetaan suuruuden ekonomiaan ja halutaan hoitaa ihmisiä isoissa terveystehtaissa, joissa kukaan ei tunne ketään, eikä varsinkaan potilaita.

Lääkärin vastaanotolla aikaa tuhrautuu potilaan vanhojen terveystietojen kaiveluun käsittämättömän hankalista tietojärjestelmistä ja uusien tietojen tallentamiseen.

Siinä välissä kohdataan se potilas, jota lääkäri ei luultavasti muista koskaan tavanneensa.

Monissa Euroopan maissa perusterveydenhoito perustuu pitkälti yksityisyrittäjien ylläpitämään perhelääkärijärjestelmään. Kaikki tuntevat toisensa ja ovat tyytyväisiä, sekä tekijät että asiakkaat.

Verinäytteitä otetaan yhdellä käynnillä. Näytteet matkustavat, eivät potilaat. Kotikäyntejä tehdään.

Sairausvakuutus kustantaa viulut ja potilas maksaa sen päälle pienen käyntimaksun, aina ei sitäkään.

Kuinka ihmeessä esimerkiksi Tanskassa, Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa ja Britanniassa tämä on mahdollista ja meillä ei niin mitenkään?

Sote-uudistusta on tehty loputtoman pitkään ylhäältä alaspäin. On tehty alue- ja puoluepolitiikkaa ja rakenneltu hallintohimmeleitä.

Mitäpä jos Etelä-Karjalassa toimittaisiin toisin? Selvitettäisiin ensin, mitä, missä ja miten kansalaiset palveluja tarvitsevat ja rakennettaisiin rakenteet sen mukaan.

Voisimme aluksi turvata pienten kuntien lääkäripalvelut tukeutumalla kokeneisiin yleislääkäreihin eurooppalaisen perhelääkärijärjestelmän tavoin.

Heille tarjottaisiin mahdollisuus yksityisvastaanoton pyörittämiseen pitkäaikaisessa sopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Tämä luultavasti mahtuisi nykyisenkin sote-lainsäädännön kehyksiin.

Ongelmia tulee varmasti, esimerkiksi juridisia, mutta niistä useimmat on luultavasti ratkaistu jossain EU-maassa niin, että ne toimivat myös Suomessa.

Pasi Saajanlehto (kok.)

yrittäjä ja aluevaaliehdokas

Imatra