Pääkirjoitus Lappeenranta saa vallan uudessa aluevaltuustossa – Valmistautukaa digiloikkaan

Aluevaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona uurnille kirmasivat ne, jotka ovat löytäneet ehdokkaansa. Moni tuskailee vielä, ja äänestysinnon pelätään jäävän surkeaksi, vaikka kyseessä on kuntalaisten arkeen mitä suurimmassa määrin vaikuttavat historialliset vaalit.

Monen innottoman äänestäjän mielestä aluevaalin lopputuloskin on jo ennalta surkea.

Etelä-Karjalassa hyvinvointialueen valtuustoon valitaan 59 valtuutettua. Maakunta on yhtä vaalipiiriä, eikä kuntakohtaisia kiintiöitä ole. Vaalimatematiikka takaa jännittävän tulosillan sunnuntaina 23. tammikuuta. Pienillä paikkakunnilla joudutaan tosissaan jännittämään, saavatko ne yhtäkään valtuutettua läpi. Kuntavaalien pohjalta laadittujen ennusteiden mukaan Imatrakin saattaisi saada vain yhdeksän valtuutettua, ja Lappeenranta kahmisi vallan 48 valtuutetulla.

Tämä voi etukäteen tuntua masentavalta niistä, jotka pelkäävät lähipalvelujen puolesta. Alueellinen yhdenvertaisuus on kaunis periaate, mutta kuinka käy tosielämässä, kun raha ei riitä ja tehostamis- eli keskittämispaine on kova? Jo ehdokkaiden vaalikonevastauksista selviää, että moni Etelä-Karjalassa päättäjäksi pyrkivä on valmis hyväksymään alueellisen eriarvoisuuden sote-palvelujen saamisessa.

Imatran ex-apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino on valmistellut Eksotessa projektityönään uuden hyvinvointialueen rakenteita, joista uusi aluevaltuusto ensitöikseen päättää. Uutisvuoksen haastattelussa Heino sanoi kauhuskenaarion olevan se, ettei mikään nykyisen sairaanhoitopiirin alueella muuttuisi. Palvelujen parantamiseksi vaaditaan ”kehitysloikkaa” ja ”rattaiden laittamista uuteen asentoon”.

Uskoa ja toivoa pitää, että uusi lappeenrantalaisvetoinen valtuusto tekee päätöksiä aidosti koko alueen hyvinvoinnin hyväksi. Muussa ei olisikaan järkeä: jokaisen valitun on syytä ajatella koko alueen parasta. Ainakin digiloikkaa monet kuntalaiset saavat varmasti opetella, kun tulevaisuudessa ajan saa yhä useammin lääkärin etävastaanotolle. Mallu-auto puolestaan on sairaanhoitajan rattaat.

mari.markkanen@uutisvuoksi.fi

Uutisvuoksen vaalikone on nyt auki – Katso aluevaalien ehdokkaiden vastaukset 22 kysymykseen

Aluevaltuustoon pyrkii Imatran seudulta 103 ehdokasta: Joukossa kunnanjohtajia, lääkäreitä, sairaanhoitajia, palomiehiä ja paljon nykyisiä päättäjiä – Katso tästä kaikki Imatran ehdokkaat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka