Pääkirjoitus Karkkitehtaalla on iso symbolinen merkitys Etelä-Karjalalle – Löytyykö Fazerille tontti maakunnasta?

Muun muassa makeisia valmistavan Fazerin toiminta Lappeenrannassa on vaakalaudalla. Yhtiö aikoo korvata nykyiset Lappeenrannan ja Vantaan tehtaat yhdellä modernilla tuotantolaitoksella.

Yritys on maakunnan mittakaavassa iso, ja uutinen koskee isoa joukkoa alueen asukkaita. Tällä hetkellä tehtaalla työskentelee Fazerin mukaan noin 400 ihmistä. Uhkana on iso joukko työttömiä.

Samaan aikaan karkkitehtaan symbolinen merkitys maakunnassa on iso. Viime vuosituhannen alussa Ruokolahdella ja Imatralla toiminut Chymos-niminen karkkitehdas aloitti Lappeenrannassa vuonna 1922. Makeistuotanto siirtyi Fazerin omistukseen 1990-luvulla ja lopulta Chymos sulautettiin kokonaan silloiseen Cloetta Fazeriin.

Lappeenrannassa on tehty suomalaisuutta huokuvia pitkän linjan brändejä Panttereista Turkin pippureihin. Suurimmat tunteet liittyvät Marianne-karkkiin, jonka värit punainen ja valkoinen komeilevat myös tehtaan vieressä olevassa pienessä puistossa. Sekä Mariannen että Pattereiden alkuperäinen pakkaus olivat lappeenrantalaisen Aimo Vuorisen käsialaa.

Fazerin tulevissa päätöksissä paikallinen historia ja perinteet eivät tässä varmasti paina. Vajaa vuosi sitten yhtiö väläytteli pörssiin listautumista. Tämäkin viestii siitä, että vaikka taustalla on perinteikäs perheyhtiö, päätökset tulevista sijoituspaikoista tehdään takuulla liiketaloudellisin perustein.

Etelä-Karjalan edunvalvojat tekivät ansiokasta työtä yliopiston suhteen, kun laajentumislupa uudelle koulutusalalle varmistui. Nyt käsillä on seuraava iso ponnistus. Alueella varmasti on paikkoja, joihin yhden ison makeistehtaan saa istutettua.

Moni ehdotti heti maanantaina tarkoitukseen Ikealle varattua tonttia Kuutostien varressa. Ihan kädenkäänteessä tämä ei käy, koska alue on kaavoitettu maakuntakaavassa kaupan toimintoihin. Kaavan muuttaminen ei toki liene mahdotonta, jos muutoin ratkaisu olisi järkevä.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka