Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Lähipalvelut siellä missä sattuu, ei miten sattuu

Hyvinvointialueet tulevat, koska rahat eivät riitä pitämään yllä nykyistä palvelurakennetta. Paraneeko laatu ja paranevatko palvelut?

Palveluja joudutaan supistamaan ja keskittämään. Tämä ei ole pienten kuntien etujen mukaista, jos ei asu lähellä alueen keskuskaupunkia, jonka palveluita käyttäisi muutenkin.

Uudistus ei palvele Imatran ja pohjoisten kuntien etua, jos palvelut karkaavat Lappeenrantaan.

On turha luvata ”kuuta taivaalta ja kellosta viisareita”. Tulevalla valtuustolla on paljon tehtäviä, ja valtion rahapussilla käyvät muutkin alueet.

Pienten kuntien ääni voi jäädä kuulumattomiin, kun minimoidaan kustannuksia ja optimoidaan toimintaa, varsinkin silloin, jos ei ole yhtään omaa valtuutettua.

Eksote on ollut koealustana kuntien yhteistyölle. Siihen lisätään palo- ja pelastuspalvelut. Koko organisaatiolle on laadittava toimintasuunnitelma ja -strategia.

Valtuutetuilta vaaditaan laajaa osaamista, sosiaalisia taitoja ja näkemystä tulevasta. Tarvitaan yhteistyötä.

Päätöksistä äänestetään, jotkut vievät ja toiset vikisevät. Tulee hyviä ja huonoja päätöksiä, ja niiden kanssa joutuu elämään koko hyvinvointialue.

On tärkeää huolehtia palveluiden säilymisestä Imatralla. Kuitenkin kyse on koko ikääntyvän alueen palveluista. Kiireettömään hoitoon on päästävä viikon sisällä, ajanvarauksen on toimittava ja päivystyksen säilyttävä Honkaharjussa.

Yhteistyötä on tehtävä muiden alueiden pelastuspalveluiden kanssa ja sairaaloiden keskinäinen työnjako on selvitettävä. Pitkissä välimatkoissa potilasturvallisuus vaarantuu ja pelastustyöt vaikeutuvat.

Tiestön on oltava kunnossa myös haja-asutusalueilla. Palveluiden laadulla on ratkaiseva merkitys, samoin osaavan työvoiman saatavuudella.

Siihen voidaan vaikuttaa kilpailukykyisillä palkoilla. Työvoimaa on voitava palkata myös ulkomailta, mutta vaatimuksena on oltava riittävän hyvä ammattitaito ja kielitaito, jotta potilastyö onnistuu ja virheiltä vältytään.

Lähipalvelut on epämääräinen käsite, joka konkretisoituu, jos lääkäri on yli 100 kilometrin päässä, ei ole omaa autoa tai tiet ovat auraamatta eikä ambulanssi pääse pihaan.

Helena Roiha (kesk.)

aluevaaliehdokas

Imatra