Pääkirjoitus | Kansainvälinen olympiakomitea tuntuu sulkevan silmänsä koronalta – olympialaiset pitäisi siirtää

Maailma kamppailee tällä hetkellä koronan keskellä kaikin voimin. Tuoreen virusmuunnoksen suuri tartuttavuus on heijastunut lähes jokaisen ihmisen arkeen.

Yksi järjestö kuitenkin tuntuu elävän omaa elämäänsä. Kansainvälinen olympiakomitea toimii pandemialta silmänsä sulkien. Olympialiikkeen perinteinen tehtävä on ollut edistää rauhaa ja lähentää eri kansakuntia. Mammuttimaisiksi paisuneet olympialaiset ovat valitettavasti loitontuneet perusideologiastaan aika kauas. Pandemiatilanteessa kansojen lähentäminen on melko erikoista.

Tässä koronatilanteessa on selvää, että maailman parhaat talvilajien urheilijat eivät kokoonnu Kiinan Pekingiin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen luonnehti tilannetta mainiosti Iltalehden haastattelussa. Hänen mukaansa olympiamitaleita ratkaistaneen muualla kuin lumella ja jäällä. Hänen mielestään ratkaisevaa on, ketkä onnistuvat välttämään tartuntoja ja pystyvät ylipäätään osallistumaan.

Tiedossa on jo se, että olympiajääkiekkoa pelataan b-joukkueilla. Maailman paras jääkiekkoliiga NHL ilmoitti jo viime vuoden lopulla, etteivät Pohjois-Amerikassa pelaavat ammattilaiset voi osallistua olympialaisiin. Sittemmin on herätetty keskustelua, pitäisikö olympialaisten jääkiekkoturnausta siirtää.

Kun jääkiekossa jo ymmärretään, että olympiaturnaus ilman maailman parhaita pelaajia on torso, pitäisi sama todeta laajemminkin. Olympialaiset jäävät omanlaisikseen tynkäkisoiksi, jos merkittävä osa maailman parhaista urheilijoista joko sairastaa tai jää karanteenin takia pois.

Kansainvälinen olympiakomitea on viime vuosina kontannut monissa asioissa. Se tuntuu jämähtäneen menneisyyteen keskellä vinhaa vauhtia muuttuvaa maailmaa. Olympialaisten ideologiassa on kuitenkin niin paljon hyvää ja kaunista, että kisojen arvo pitäisi pystyä säilyttämään. Tässä tilanteessa se vaatii kisojen siirtämisen.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka