Pääkirjoitus | Epätietoisuutta ja sekavuutta on koronakuukausina riittänyt – Koronaan sairastuneet ja karanteenissa olevat tarvitsevat selkeät toimintaohjeet

Omikron jyllää Etelä-Karjalassa ja tartuntamäärät ovat tällä hetkellä korkeat. Viimeksi keskiviikkona varmistui 38 uutta koronavirustapausta. Tulevat pari viikkoa kertovat, millaisiin sfääreihin tartunnat maakunnassa nousevat.

Eksote kertoo tartunnanjäljityksensä ruuhkautuneen. Kaikille koronapositiivisille ei pystytä enää soittamaan.

Tilannekuvaryhmä onkin valmistellut ohjeistusta siitä, miten ihmiset voivat olla itse Eksoteen yhteydessä, jos tarvitsevat tartuntatautilain mukaista päivärahatodistusta tai arviota terveydentilastaan.

Selkeä ohjeistus toimintatavoista on todella tarpeen, jotta sairastuneet tai karanteenissa olevat välttyvät epätietoisuudelta.

Sekavuutta on koronakuukausina toden teolla riittänyt. Rajoitustoimista on tehty päätöksiä valtakunnassa monella eri tasolla, ja tilanne on elänyt nopeasti. Turhautumista on koettu monella taholla.

Tällä hetkellä viranomaiset pohtivat, voisiko koronakaranteenin kestoaikaa lyhentää kymmenestä päivästä esimerkiksi viiteen. Vaarana kun on, että herkästi leviävä, mutta monesti lievät oireet aiheuttava omikron vie liikaa väkeä karanteeniin kriittisiltä aloilta, kuten terveydenhuollosta ja pelastustoimesta.

Kymmenen päivän karanteeni on oireettomissa tai lieväoireisissa tapauksissa tuntunut ylimitoitetulta, koska tiedossa on, että jatkotartunnoista suuri osa, 40 prosenttia, syntyy ennen kuin tartunnan saaneella on edes oireita.

Toiveissa on, että tämä koronan neljäs aalto olisi ohi nopeasti eli puolessatoista–kahdessa kuukaudessa. Sillä välin on elettävä totuttuun tapaan: vältettävä kaikkia kontakteja ja noudatettava ohjeistusta.

minna.makinen@uutisvuoksi.fi

Tekstiä muokattu 6.1.2022 kello 14.24. Poistettu koulujen etäopetusta koskeneet lauseet.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka