Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Liian huonokuntoinen vanhus ei kuulu kotiin – Vanhusten hoidossa on ison rakenteellisen remontin aika

Etelä-Karjalassa vanhusten hoitopaikkojen pula on kova. Uutisvuoksi kirjoitti viime viikolla, että tehostetun palveluasumisen paikkoja jonotti ennen joulua yli sata ihmistä.

Palvelutarpeen taustalla piilevät ainakin ikääntyneiden määrän lisääntyminen ja kunnon huononeminen. Joka vuosi Etelä-Karjalan yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa 600:lla. Pitkä ikä taas huonontaa kuntoa. Mahdollista on myös, että koronaeristäytyminen on vaikuttanut heikentävästi vanhusten toimintakykyyn. Monen liikkuminen on ollut aiempaa vähäisempää.

Korona-aikaan tilanne on muutenkin pahentunut. Pula henkilöstöstä on lisääntynyt, koska hoitajia on tarvittu testaamiseen ja rokottamiseen. Myös kuntien Eksotelta jatkuvasti vaatimat säästöt ovat osaltaan vaikuttaneet tilanteeseen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on pitkään painottanut, että vanhusten pitää asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Hyvän tahdon lisäksi taustalla on ollut myös eurotavoitteita. Ympärivuorokautinen hoito maksaa paljon.

Nyt näyttää, että toimintakyvyn rajaa on venytetty liian pitkälle. Liian huonokuntoiset vanhukset ovat kotihoidon varassa kodeissaan. Tämän näkyy kuormituksena sairaalan ensiavussa ja vuodeosastoilla. Hädän hetkellä vanhus päätyy sinne ehkä vain palatakseen taas kotiinsa. Keskussairaalan akuuttipuolen tulosyksikön päällikön Jan-Erik Palviaisen vetoomukseen on helppo yhtyä: on tehtävä rohkeasti uusia avauksia. Ongelma ei ole häviämässä mihinkään, päinvastoin. Koronatilanne toki toivottavasti helpottaa ajan mittaan, mutta se ei poista lisääntyvää avun tarvetta.

Eksote ja kunnat pohtivat nyt yhdessä ratkaisuja. Asian on syytä olla myös valittavien aluevaltuutettujen agendalla.

Kotikuntoisen ja vuodepotilaan välissä oleva vaihe pitää nähdä ja tunnistaa.

Vaikuttaa siltä, että vanhusten hoidossa on ison rakenteellisen remontin aika. Kotikuntoisen ja vuodepotilaan välissä oleva vaihe pitää nähdä ja tunnistaa.

Hoidettavien ja hoitohenkilökunnan lisäksi tilanne vaikuttaa välillisesti isoon joukkoon ihmisiä. Omaisten huoli huonokuntoisen vanhuksen pärjäämisestä on kova, vaikka kuinka huolehtisi ja kantaisi vastuuta omalta osaltaan.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi