Katukanava | Hyvinvointialue tulee, muistathan äänestää

Meillä Etelä-Karjalassa hyvinvointialueen aloittaminen 1.1.2023 ei alueen asukkaiden näkökulmasta tunnu välttämättä kovinkaan suurelta muutokselta.

Se mikä meillä muuttuu, on ”uuden Eksoten ja pelastuslaitoksen” hallinto. Tähän saakka jokaisella kunnalla on ollut vähintäänkin oikeus asettaa läsnäolo- ja puheoikeudella oleva edustajansa päätöselimiin.

Jatkossa hyvinvointialueen valtuustossa paikat jaetaan neljän vuoden välein pidettävien vaalien äänestystuloksen perusteella. Kun vaalipiirinä on maakunta, on luonnollista, että se suosii suuria kuntia.

Jotta tulevasta valtuustosta tulisi maantieteellisesti mahdollisimman laaja-alainen, kannattaa erityisesti asukasluvultaan pienissä kunnissa olla aktiivisia äänestämisessä ja äänestää henkilöä, jonka tietää yhteistyökykyiseksi.

Tulevassa aluevaltuustossa kukaan ei saa yksin ihmeitä aikaan, mutta tekemällä aktiivisesti yhteistyötä ja olemalla aloitteellinen, voi yksikin valtuutettu vaikuttaa päätöksentekoon.

Tulevan valtuuston ensimmäisiä tehtäviä on laatia hyvinvointialueelle hallintosääntö. Jos olen mukana tuossa valtuustossa, tulen esittämään hallintosääntöön kohtaa, joka velvoittaa alueen hallituksen käymään vähintään kerran vuodessa neuvottelun jokaisen alueemme kunnan kanssa palvelutarpeesta.

Vaikka tätä ei voi täysin verrata paikkaan hyvinvointialueen valtuustossa, tuo se kuitenkin kaikille alueemme kunnille mahdollisuuden tuoda esiin kuntalaisten tarpeita ja toiveita sekä tarvittaessa myös rakentavaa kritiikkiä alueen palveluiden suhteen. Näin kaikki alueemme asukkaat tulevat kuulluksi sekä sosiaali- ja terveys- että palo- ja pelastusasioissa.

Toinen tärkeänä pitämäni asia on päätösvallan lisääminen hyvinvointiasemilla. Paikallisesti tiedetään, mikä on oikea tapa toimia Savitaipaleella tai Parikkalassa, Luumäellä tai Rautjärvellä.

Useimmiten se on myös tehokkain (= taloudellisin) tapa toimia, ja kaiken lisäksi aito päätösvalta lisää henkilöstön työhyvinvointia.

Kun tiedetään alan työvoiman saatavuustilanne, ei varmasti ole pahitteeksi, jos työntekijät viihtyvät entistä paremmin työssään.

Pekka Lankinen (kesk.)

aluevaaliehdokas

Rautjärvi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka