Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Aluevaalien kampanjointi kääntyy loppusuoralle – Historiallisilla vaaleilla poikkeuksellinen merkitys

Vuosi vaihtuu ja se tuo mukanaan monia uusia asioita.

Yksi kaikkien suomalaisten elämään vaikuttavaista asioista on sote-uudistus ja siihen liittyen tammikuun lopulla pidettävät ensimmäiset aluevaalit.

Kampanjointi on ollut laimeaa. Se on näkynyt pääasiassa sosiaalisessa mediassa. Tammikuun koittaessa käsillä on loppusuora. Siihen ehdokkaat panostavat, mutta koronan vuoksi toreilla ja kauppakeskuksissa tuskin nähdään perinteistä vaalisäpinää.

Ylen julkaiseman gallupin mukaan kuntavaalien voittaja kokoomus lähtee piikkipaikalta myös aluevaaleihin. Gallup oli valtakunnallinen, joten eri alueiden erityispiirteet eivät siinä näy. Vasta vaalipäivä näyttää, miten eri alueilla on käynyt. Epäilemättä suuret puolueet menestyvät, sillä ne ovat koonneet pisimmät ehdokaslistat kansanedustajilla kuorrutettuna.

Aluevaalien merkitystä on erilaisten kyselyjen mukaan vaikea mieltää. Se näkyy muun muassa ennusteissa, joiden mukaan äänestysprosentti uhkaa jäädä alhaiseksi.

Äänestämässä kannattaa silti käydä, sillä kyse on ihmisten arkeen keskeisesti vaikuttavista asioista. Aluevaltuustot päättävät omilla alueillaan sosiaali- ja terveystoimen palveluista sekä pelastustoimesta. Käytännössä siis valtion kassasta myönnettävien satojen miljoonien eurojen budjettivarojen käytöstä ja siitä miten ne kohdennetaan. Vastuu kohdentamisesta korostuu, sillä ilman verotusoikeutta toimivien aluevaltuustojen taloudellinen liikkumavara on pieni.

Ensimmäisten aluevaltuustojen tehtävänä on luoda hyvinvointialueiden rakenteet. Myös sen vuoksi ensimmäisen aluevaltuuston kokoonpanolla ja erityisesti osaamisella on suuri merkitys.

Pienissä kunnissa kannetaan huolta, saavatko ne äänensä kuuluviin hyvinvointialueiden päätöksenteossa. Huoli on aiheellinen. Samalla on realismia, että palveluja keskitetään sinne, missä ihmisiä on enemmän. Näin on ollut nykyisenkin järjestelmän aikana.

Vaali-illan jälkeen tiedossa on sekin, kuinka hyvin pienissä kunnissa on onnistuttu keskittämään ääniä puolueiden sisällä ja mahdollisesti jopa yli puoluerajojen.

harri.manskinen@kaakonviestinta.fi