Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Tavoitteena hyvin hoidettu potilas ja tyytyväinen asiakas

Haluamme että Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat nykyistä asiakaslähtöisemmät riippumatta asiakkaan kotipaikasta.

Jotta raha ja osaava henkilöstö riittäisivät, terveyspalveluiden tuotantotapaa on tehostettava. Vanhusten kotihoitoa on tarkasteltava kriittisesti ja siirryttävä osin takaisin laitoshoitoon, jos se asiakkaan tilanteen ja kustannusten kannalta on perusteltua.

Hoitohenkilöstön näkemyksiä on kuunneltava ja huomioitava nykyistä laajemmin erityisesti vanhuspalveluiden kehittämisessä. Tavoittena on oltava hyvin hoidettu potilas ja tyytyväinen asiakas.

Käytännössä tämä tarkoittaa seuraavaa: Maakuntaan tulisi luoda omalääkäri- omahoitaja- toimintamalli.

Hoidon oikea porrastus on keskeistä. Keskussairaalaan tulisi ohjautua vain ne potilaat, jotka todella tarvitsevat keskussairaalatasoista hoitoa.

Muille potilaille tulisi uudelleen luoda tarvetta vastaava avohoidon tukena toimiva kevyemmän hoidon vuodeosastotoiminta, jonka vanha nimike oli terveyskeskus-vuodeosasto.

Imatran Honkaharjun terveydenhuoltoyksikön toimintaa tulisi kehittää vastaamaan maakunnan pohjoisen pään niitä palveluita, joihin ei tarvita keskussairaalan tutkimus- ja hoitokapasiteettia. Tämä tarkoittaisi erikoispoliklinikkatoimintaa ja sisätautis-geriatris-yleislääketieteellistä kuntoutusta ja akuuttihoitoa.

Maakunnan pohjoisimman osan potilaille tulisi Parikkalan vuodeosasto pitää edelleen toiminnassa. Vanhustenhuollon avohoito ja ympärivuorokautinen hoiva tulisi mitoittaa todellisen tarpeen mukaan, jotta liian sairaat avohoidossa olevat eivät joutuisi tarpeettomaan päivystyspoliklinikka- ja keskussairaalakierteeseen.

Näin välttyisimme niin ylihoidolta kuin alihoidoltakin, joista kummastakin on potilaalle vain haittaa ja organisaatiolle lisäkustannuksia ja huonompaa terveystuottavuutta.

Mahdollisimman hyvät ja kattavat lähipalvelut myös pienentäisivät maakunnan sotetoiminnan hiilijalanjälkeä.

Antti Pätilä (kok.)

entinen kunnanjohtaja, aluevaaliehdokas, Ruokolahti

Vesa Örmark (kesk.)

terveyskeskuslääkäri, aluevaaliehdokas, Rautjärvi