Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Inflaatiotakin saa taas pelätä

Kuluttajien usko talouteen lurpahti selvästi pakkasen puolelle. Syytä ei tarvitse pitkään miettiä. Koronasta piti päästä rokotuskattavuuden myötä, mutta viime viikot tekivät selväksi, ettei piina ole ohi. Totta kai se näkyi heti Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorissa. Joulukuun luvut julkaistiin maanantaina.

Kuluttajat tietävät, että koronarajoitukset vaikuttavat suoraan talouteen: ravintoloita suljetaan, kokoontumisia rajoitetaan, ihmiset jämähtävät koteihinsa. Onneksi tämä ei ole koko totuus. Tiistaina Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla kertoi uskovansa – vuoden huonosta alusta huolimatta – kohtuullisen hyvään talousvuoteen 2022.

Talouskasvua on Etlan mukana luvassa, vaikka ei ihan samassa mitassa kuin 2021. Epidemia kiusaa alkuvuonna, mutta jo kesää kohden luvassa pitäisi olla parempaa.

Ennusteet ovat ennusteita, ja Etlakin korostaa, että ensi vuotta koskeviin arvioihin liittyy suuria epävarmuuksia. Yksi niistä on tietysti korona. Etla arvioi, että maailmalla pikkuhiljaa opitaan elämään sen kanssa, jolloin laajoihin sulkuihin ei olisi enää tarvetta. Iso kysymys on rokotteiden toimivuus uusia virusmuunnoksia vastaan.

Maailmantalouden perinteisimmistä kysymysmerkeistä suurin on Kiinan talous, mutta inflaatio nousee sen rinnalle. Rahan arvon aleneminen tuntui muuttuneen jo historiaksi. Ensi vuonna siihen pitänee silti taas suhtautua todellisena ongelmana.

Kuluttajat huomaavat asian paitsi tuotteiden hinnoissa, mahdollisesti myös lainojen koroissa. Jos inflaatio kiihtyy, se lisää keskuspankkien tarvetta koron nostoon, mikä taas siirtyy pian myös pankkien myöntämiin lainoihin.

Jos koronatilanne helpottaa vielä talven aikana, Suomen hallituksen paineet talouspolitiikan "normalisoimiseksi" kasvavat. Valtion velka, työllisyys, menokehyksissä pysyminen ja kestävyysvaje nousevat taas työlistalle. Ainakin niiden pitäisi.

Korona ei ole hävittänyt muita ongelmia taloudessakaan, vaikka siltä välillä tuntuukin.

timo.laitakari@kaakonviestinta.fi