Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Kenelle eläkerahastoja kerrytetään?

Vuoteen 1995 saakka eläkkeiden laskentaperuste oli elinkustannusindeksin vaikutuksesta 50 prosenttia ja palkkojen nousun vaikutuksesta 50 prosenttia. Tuolloin eläkkeiden ostovoima pysyi kutakuinkin samana.

Vuonna 1995 Paavo Lipponen perusteli eläkkeiden maksun heikennystä 80 – 20 perusteiseksi suurten ikäluokkien eläköitymisellä. Siitä lähtien eläkkeiden ostovoima on pienentynyt vuosittain.

Mutta oliko se totuuden mukainen perustelu?

Eläkerahastojen arvo oli tuolloin 36 miljardia. Kuinka kävi?

Eläkerahastot paisuivat tästä muutoksesta räjähdysmäisesti. Vuosittain eläkerahastot ovat lisääntyneet noin 8 miljardilla, useana vuonna sitäkin enemmän. Nyt eläkerahastojen arvo on 420 miljardia.

Työntekijät ja heidän työnantajansa ovat eläkemaksuja maksaneet. Eläkerahastojen tarkoitus on ollut se, että työntekijän eläköityessä on hänen eläkkeensä kerrytetty eläkerahastoon.

Mutta kuinka onkaan asia muuttunut? Nyt väitetään, että nykyiset työssä olevat maksavat eläkeläisten eläkkeet.

Kenelle siis eläkerahastoja kerrytetään? Eivätkö nykyisin työssä olevat yhdessä työnantajiensa kanssa kerrytäkään omia eläkkeitä?

Eikö eläkeläisille kuuluisi, että heidän eläkkeensä maksetaan heidän tekemistään eläkesäästöistä?

Miksi eläkerahastojen annetaan sijoittaa rahastoihin kerätyt varat kokonaisuudessaan kasvamaan vain korkoja, ja ne ovatkin karanneet eläkkeensä säästäneiden ulottumattomiin? Miksi ei kerrota vuosittain maksettavien eläkkeiden kokonaissummaa?

Tämä Paavo Lipposen läpi ajama muutos on jo johtanut siihen, että yli 40 vuotta kaupan työntekijänä ollut saa niin pientä eläkettä, jolla ei enää tule toimeen.

Mielestäni pienimpiä eläkkeitä tulisi nostaa 200–300 euroa ja palauttaa eläkeindeksi 50-50-suhteiseksi. Eläkerahastoista tulee maksaa eläkeläisten eläkkeet. Työssä olevien tulee kerryttää itse omat eläkkeensä.

Hannes Ruokokoski (ps.)

aluevaaliehdokas

Lappeenranta