Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Osa meidän lapsistamme ja nuoristamme voi todella huonosti – Heitä pitää kuunnella ja auttaa, syyllistämättä

Väkivalta on muuttunut entistä kovemmaksi ja raaemmaksi, kertovat tilastot ja poliisi. Pahoinpitelyt ovat yhä useammin törkeitä.

Poliisia huolettavat erityisesti teini-ikäisten tekemät väkivaltarikokset. Teot ovat usein raakoja. Monesti kohteita on yksi ja tekijöitä monta. Ilmiö on valtakunnallinen.

Etelä-Karjalassa tuore tapaus on maanantailta 13. joulukuuta, jolloin bussin kuljettajaa haavoitettiin Imatrankoskella hengenvaarallisesti. Poliisi kuvaili käytettyä väkivaltaa silmittömäksi. Teossa oli mukana kolme 15–16-vuotiasta nuorta. Yksi epäillyistä odottaa parhaillaan asian käsittelyä poliisivankilassa.

Vakava teko toi Imatralle myös kyseenalaista valtakunnanjulkisuutta, kun tapaus uutisoitiin laajasti. Imatra oli otsikoissa myös toukokuussa 2020, jolloin Vuoksenniskalla joutui alakouluikäinen koulutoveriensa pahoinpitelemäksi.

Osa lapsista ja nuorista voi todella huonosti. Vuoksen varrella ei olla asian kanssa yksin, sillä ilmiö on valtakunnallinen. Nuorten päihteiden käyttö, ongelmat koulunkäynnissä sekä häiriökäytös ovat lisääntyneet yleisesti.

Viime vuosina on tehty paljon työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen. Maakunnassa on käytössä on palkittu toimintamalli lasten lainvastaisiin tekoihin puuttumisesta.

Monet toimijat , kuten nuorisotyö, koulut, Ketju-työryhmä ja seurakunta, tekevät yhteistyötä nuorten asioissa. Tuota yhteistyötä tulee entisestään tiivistää ja lisätä.

Lasten ja nuorten kuuntelemiseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota myös kodeissa. Vanhempien pitää tietää, missä jälkikasvu liikkuu ja mitä tekee. Tukea pitää olla tarvittaessa saatavilla myös koko perheelle.

Jotta nuori ei joutuisi rikosten tielle, voisi poliisin ehdottama arestirangaistus olla toimiva pysäyttäjä heti ensimmäisten rikosten jälkeen.

Lapsille ja nuorille on tehtävä selväksi, että toisten ihmisten vahingoittamiseen on nollatoleranssi. Tosielämä on muuta kuin pelit tai supersankarielokuvat. Jos jotakuta lyö, häneen sattuu.

Vaikka raha ja aika ovat monilla nuorisotyötä tekevillä tahoilla tiukalle vedetyt, olisi tärkeää, että aikuiset liikkuvat siellä missä ja milloin nuoretkin. Ja mikä tärkeintä, kuuntelevat nuoria. Syyllistämättä.

Nyt toiveissa päällimmäisenä on rauhallinen joulu jokaiseen kotiin, kaikille lapsille ja nuorille.

minna.makinen@uutisvuoksi.fi